Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ιστορική συνάντηση Τσίπρα με τον Πάπα - Φραγκίσκος: Αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι - Τσίπρας: Τέμνονται Εκκλησία - Αριστερά

Ιστορική συνάντηση Τσίπρα με τον Πάπα - Φραγκίσκος: Αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι - Τσίπρας: Τέμνονται Εκκλησία - Αριστερά
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος αριστερός Ευρωπαίος πολιτικός που γίνεται δεκτός από τον Πάπα
(upd 2) Ολοκληρώθηκε η ιστορικής σημασίας συνάντηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά την πενηντάλεπτη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα φέρεται να αναφέρθηκε στην κρίση αξιών, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ υπήρξε εκτενής αναφορά στο μεταναστευτικό θέμα, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χάσουν τη ζωή τους άλλοι άνθρωποι στα νερά της Μεσογείου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια συμμαχία της Αριστεράς με τη χριστιανική εκκλησία απέναντι στη φτώχεια και την ανισότητα.
Όπως επισήμανε μετά το πέρας της συνάντησης, είναι αναγκαίο «να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας.
»Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες εντούτοις τεμνόμαστε πάνω σε κοινές αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγωνία μας για παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μίλησε στον ποντίφικα και για την κρίση στην Ελλάδα, η οποία «παίρνει πια ανθρωπιστικές διαστάσεις», προσθέτοντας ότι του εξήγησε πως «όλα όσα έγιναν, έγιναν για να σωθούν οι τράπεζες».
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους για την εντύπωση που του έκανε ο ποντίφικας, ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για άνθρωπο χαμηλό τόνων και δήλωσε εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα.
Ο κ. Τσίπρας, σημειωτέον, είναι ο πρώτος αριστερός ευρωπαίος πολιτικός που γίνεται δεκτός Βατικανό και παράλληλα είναι ο πρώτος αρχηγός ελληνικού κόμματος που συναντά τον Πάπα.
Συνεπώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που κατά το ΣΥΡΙΖΑ αφενός αναδεικνύει την «αναγνώριση της ευρωπαϊκής αριστεράς» και παράλληλα εκτοξεύει στα ύψη τη διεθνή εμβέλεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα ο κ.Τσίπρας οικοδομεί με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα – ήδη από την υποψηφιότητα του για την Κομισιόν - ένα προφίλ διεθνούς κύρους και αναγνώρισης.
Οι συνομιλίες του κ.Τσίπρα με τον Πάπα θα περιστραφούν γύρω από κοινωνικά θέματα, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος, κοκ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδείξει τις θέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι ο Φραγκίσκος είναι ένας Πάπας με σημαντικές διεθνείς παρεμβάσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και της διαφορετικότητας, ενώ επισημαίνουν και τις πρωτοβουλίες του για το μεταναστευτικό και κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία.
Θυμίζουν ακόμη την έκκλησή του να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, όπως και τις παρεμβάσεις του για ειρήνη στο Ιράκ και την Ουκρανία.
Τον Αλ.Τσίπρα θα συνοδεύσουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform.
Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας τήρησε το πρωτόκολλο και πριν την επίσκεψη, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συνάντηση.

(πρώτη ενημέρωση 18 Σεπτεμβρίου 08:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης