Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καυτό το επόμενο δίμηνο για την κυβέρνηση – Τρόικα, χρέος και … Merkel κρίνουν τη βιωσιμότητα της και τους πολιτικούς συσχετισμούς

Καυτό το επόμενο δίμηνο για την κυβέρνηση – Τρόικα, χρέος και … Merkel κρίνουν τη βιωσιμότητα της και τους πολιτικούς συσχετισμούς
Ανοιχτά όλα τα σενάρια λόγω και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το εκλογικό σώμα
Έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Βάσει των ευρημάτων της μέτρησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες (με 24% έναντι 18%).
Πέρα όμως από τη διαφορά που όχι μόνο παγιώνεται αλλά και διευρύνεται, για πρώτη φορά συναντάται πως η πλειοψηφία των πολιτών (συγκεκριμένα το 54%) τάσσεται υπέρ των πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Γεγονός που ανατρέπει τους έως σήμερα πολιτικούς συσχετισμούς, βάσει των οποίων το εκλογικό σώμα επιθυμούσε τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, δηλαδή τασσόταν κατά του σεναρίου των πρόωρων εκλογών και εμμέσως έδινε το πράσινο φως για τη συνέχιση του έργου της σημερινής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ – Ελιά λαμβάνει το 5,5% (ισοδυναμεί με Το Ποτάμι και το ΚΚΕ) και ενώ το 86% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του.
Η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση αποτυπώνεται και στην άποψη που εκφράζει το 64% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει την χώρα να βγει από την κρίση.
Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα «καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα της σημερινής κυβέρνησης.
Καμπανάκι που ηχεί ήδη με ιδιαίτερη ένταση, όπως προκύπτει από τα διαρκή «αντάρτικα» των βουλευτών της συγκυβέρνησης για την ακολουθούμενη πολιτική, και ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν νέες ενδοκυβερνητικές εντάσεις εφόσον στις επικείμενες διαπραγματεύσεις η τρόικα επιμείνει στις απαιτήσεις της για αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.
Το βαρύ αυτό κλίμα για την κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναστρέψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα.
Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη κατά τη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Ο πρωθυπουργός, με τις δημοσκοπήσεις ανά χείρας, προτίθεται να μεταφέρει το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο» και παράλληλα να ζητήσει από τη Merkel να δοθεί το «πράσινο φως» για την χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος (βλέπε φοροελαφρύνσεις) και να επισπευστούν οι διαδικασίες για την «τύχη» του ελληνικού χρέους.
Γεγονότα που κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο μπορούν να δώσουν πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση και να σημάνουν την αρχή αλλαγής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος.
Άλλωστε η δημοσκόπηση αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την κυβέρνηση, έστω και αν αυτά δεν σχετίζονται με την ίδια και το έργο της.
Πρόκειται για το πολύ υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων (21%), το οποίο αν μη τι άλλο υποδηλώνει ότι το πολιτικό παιχνίδι παραμένει ανοιχτό αλλά και για τη μη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το εκλογικό σώμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 59% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά, την ώρα που η πλειοψηφία κρίνει τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ πως «δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθά μελετημένες».
Παράλληλα, και κρίνοντας από τη δύναμη των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων (ΔΗΜΑΡ κάτω του 1%, ΑΝΕΛ στο όριο του 3%) διαπιστώνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πολιτικές συμμαχίες που θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν – για ακόμα μια φορά – τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα.
Ωστόσο, είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο πολύ κρίσιμους μήνες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα κριθεί εάν μπορεί πράγματι να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα και να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι ως είναι σήμερα δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης