Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ΝΔ εγκαταλείπει τις πρόωρες εκλογές γιατί βλέπει ήττα και ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε συστημικό ευρωπαικό κόμμα

Η ΝΔ εγκαταλείπει τις πρόωρες εκλογές γιατί βλέπει ήττα και ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται σε συστημικό ευρωπαικό κόμμα
H ΝΔ βλέπει ήττα και εγκαταλείπει τα σχέδια για πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τους ευρωπαίους εγκαταλείπει haircut και αριστερές συνιστώστες....
Σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με τις πολιτικές και δευτερευόντως τις τραπεζικές εξελίξεις να είναι κυρίαρχες, εισέρχεται η Ελλάδα.
Ωστόσο με βάση ισχυρές ενδείξεις η ΝΔ που αποτελεί τον βασικό κορμό της κυβέρνησης εγκαταλείπει το σχέδιο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα λήξης της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπήρχε ένα σχέδιο Νοέμβριο η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές, ώστε με την λήξη της θητείας του προέδρου της δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σε αδυναμία εκλογής προέδρου και η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.
Το σενάριο αυτό ήταν ανεύθυνο, πολιτικά επικίνδυνο και επιπόλαιο, θα αποδείκνυε ότι η ΝΔ παίζει πολιτικά παιχνίδια και προφανώς θα προκαλούσε την κοινή γνώμη.
Η ΝΔ έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια έως την λήξης της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας και εκείνη την περίοδο να αποτιμήσει αν μπορεί ή δεν μπορεί να βρει του 180 βουλευτές που απαιτούνται για εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Ο Σαμαράς ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, γνωρίζει ότι αν η Γερμανία δεν προσφέρει μια ουσιαστική λύση για το χρέος και δεν δρομολογήσει το τέλος των μνημονίων νωρίτερα από την λήξη της θητείας του προέδρου της δημοκρατίας, τότε το πολιτικό του τέλος, η πολιτική ήττα είναι αναπόφευκτη.
Βέβαια με βάση όλες τις ισχυρές ενδείξεις είναι σχεδόν ανέφικτο να αλλάξουν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και η ΝΔ δεύτερο κόμμα.
Αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη και να επισημοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδος από το μνημόνιο, καθώς πρέπει να τονιστεί ότι είναι 100% βέβαιο ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα σημάνει νέα σκληρά μέτρα και κυρίως την δημιουργία ενός ισχυρού κεφαλαιακού αποθέματος ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά και να συντηρηθεί κεφαλαιακά το κράτος για τα επόμενα χρόνια.
Ήδη η Τρόικα έχει σκληρύνει την στάση της ζητάει πρόσθετα μέτρα ενώ η κοινωνία δείχνει να λέει στην κυβέρνηση έως εδώ.
Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ του φόρου ακινήτων, ήταν η πολιτική ταφόπλακα της κυβέρνησης.
Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοτελειακά έχει τελειώσει.
Ακόμη και αν θεωρητικά περάσει τον σκόπελο της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρίσκεται σε μια συνεχή φθορά, σε μια συνεχή πτώση.
Ο ρους των εξελίξεων δεν γυρνάει πίσω, το πολιτικό τέλος της ΝΔ πλησιάζει.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο στρατόπεδο της ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ το συνεργαζόμενο κόμμα στην κυβέρνηση να λοξοκοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την επόμενη ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται καθαρά σε όλες τις δημοσκοπήσεις…μετατρέπεται σε συστημικό αριστερό κόμμα.
Μια μεγάλη αλλαγή που δεν έχει αποτιμηθεί ιδιαιτέρως είναι ότι εγκατέλειψε την λύση του haircut για το χρέος και τώρα μιλάει για λύσεις, παγώματος του χρέους δηλαδή ένα μέρος του να τοποθετηθεί στην ΕΚΤ και να παραμείνει παγωμένο.
Το haircut είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού μη βιώσιμου χρέους, αλλά είναι κατανοητό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει περισσότερο συμπαθής στην Ευρώπη, μεταβάλλει το πολιτικό του πρόγραμμα.
Η ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα είχε ένα αναπάντεχο σύμμαχο.
Οι άτυχες, απαράδεκτες, επιπόλαιες και αστείες κινδυνολογίες στελεχών της ΝΔ από τον Σαμαρά έως τον Γεωργιάδη ήταν απόλυτη απόδειξη πανικού.
Για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να χτυπήσουν την ελληνική κοινωνία στο πιο ευαίσθητο σημείο της τις καταθέσεις.
Οι αναφορές για bank run ήταν επιπόλαιες, η κοινωνία δεν τις πίστεψε αλλά βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί συστημικό κόμμα που επιζητεί την σταθερότητα και την ΝΔ που επιδοκιμάζει την σταθερότητα να φαίνεται στα μάτια της κοινωνίας ένα κόμμα που κινδυνολογεί επειδή βλέπει να ηττάται.
Ο πανικός είναι λάθος σύμβουλος και τα παλιά κόλπα της κινδυνολογίας και των εκβιαστικών διλημμάτων πλέον δεν επηρεάζουν την κοινωνία.
Από την υπόθεση bank run βγήκε κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ 100%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, παρασκηνιακά αλλάζει.
Προσπαθεί να αποτινάξει ορισμένες αριστερές θέσεις παρωδία και να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα που αρχίζει να εμφανίζεται στην παρυφές….των συνόρων που έχουν δημιουργήσει τα συστήματα της Ευρώπης δηλώνοντας σύμμαχος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν αποτινάξει κάποιες προσβλητικές για την κοινωνία συνιστώσες και πλησιάζει περισσότερο την Ευρώπη, θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από το ισχυρό πολιτικό λόμπι της Ευρώπης.
Ήδη σε πολλά θέματα έχει αλλάξει ριζικά.
Το haircut στο χρέος έχει εγκαταλειφθεί και εξετάζονται άλλες λύσεις όπως το πάγωμα του χρέους.
Η κρατικοποίηση – εθνικοποίηση των τραπεζών επίσης έχει εγκαταλειφθεί.
Στις τράπεζες οι ιδιώτες θα έχουν τον έλεγχο και το κράτος θα είναι μέτοχος μειοψηφίας με λίγα μέλη στα διοικητικά συμβούλια.
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά από αριστερό κόμμα με ορισμένες συνιστώσες για κλάματα σε ένα κεντροαριστερό κόμμα που δεν είναι ενάντια στο ευρώ, την Ευρώπη, την αγορά.
Παρ΄ ότι η εγκατάλειψη της λύσης του haircut είναι δομική μεταστροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και την Τρόικα όσον αφορά το χρέος και το πώς θα καταστεί βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 28 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 14:22

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης