Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς: Τη Δευτέρα οι αποζημιώσεις για κάθε δήμο που επλήγη από τις πλημμύρες - Εντολή στο ΥΠΟΙΚ

Σαμαράς: Τη Δευτέρα οι αποζημιώσεις για κάθε δήμο που επλήγη από τις πλημμύρες - Εντολή στο ΥΠΟΙΚ
Το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει η αναλυτική καταγραφή των ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα
(upd7)Εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για την άμεση αποζημίωση των δήμων της Αττικής που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία της Παρασκευής, έδωσε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κλιμάκια του πυροσβεστικού σώματος την πλήρη καταγραφή των ζημιών και έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει τη Δευτέρα η άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων για την αποζημίωση των πληγέντων.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Απόψε συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίο έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αναμένω επίσης από τις υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Η επιτάχυνση της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες... 
Εσπευσμένα επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιταχύνει την επιστροφή του στην Αθήνα για να προεδρεύσει ο ίδιος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρισκόταν από νωρίς την Παρασκευή σε διαρκή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς, για την ταχύτερη φροντίδα και αποκατάσταση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Διαδοχικές επαφές Βενιζέλου με υπουργούς
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τις προαναφερθείσες επαφές, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε σχετικά με τις καταστροφές που έχουν γίνει και συζήτησε στην κατεύθυνση να υπάρξει η ταχύτερη και η καλύτερη δυνατή φροντίδα και αποκατάσταση των πληγέντων, να συνεχιστεί και να ενταθεί η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Δούρου: Βρισκόμαστε επί ποδός προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους
Τα μέλη της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας καθώς «και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία» ευχαρίστησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
«Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο» ανέφερε σε δήλωσή της.
Μάλιστα όπως σχολίασε «χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειάρχης, σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.α.
Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Το χρονικό της βιβλικής καταστροφής

Τις 600 έχουν ξεπεράσει οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από το μεσημέρι, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.
Οι κλήσεις τις πρώτες ώρες προέρχονταν από το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια, το Αιγάλεω και τον Κορυδαλλό, όπου σε πολλά σημεία συσσωρεύτηκαν ύδατα εγκλωβίζοντας οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητα τους.
Αρκετές ήταν οι κλήσεις και για μετακινήσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.
Τις τελευταίες ώρες το πρόβλημα επικεντρώνεται στο Περιστέρι, την Πετρούπολη, το Ίλιον και το Μενίδι.
Μάλιστα στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.
Αυτή την ώρα επιχειρούν σε όλο το λεκανοπέδιο 100 πυροσβέστες με 50 οχήματα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, θα χρειαστεί να επιχειρούν για αρκετές ώρες ακόμα, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
Χωρίς ρεύμα περιοχές σε Πειραιά, Παλαιό Φάληρο και Περιστέρι.
Παραμένουν τα προβλήματα στους δρόμους, με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να είναι κυριολεκτικά μπλοκαρισμένες.
Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται εδώ και ώρες οι οδηγοί στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, στην παραλιακή, στον Κηφισό και τη Συγγρού.






(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, ώρα 17:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης