Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη «Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα» που διοργάνωσε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στη «Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα» που διοργάνωσε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας για την αντιμετώπιση της κρίσης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ
Mε θέμα «Τρόποι υπέρβασης της κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη»
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τη Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή Β´ Αθηνών και υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο., τον Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Π.Γ. και τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου, συμμετείχε στη «Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα», που οργάνωσε η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα στις 25.11.2014 με θέμα «Τρόποι υπέρβασης της κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρώπη» και με ευρύτατη αντιπροσώπευση από τις χώρες της Ευρώπης και της Ευρασίας.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση τοποθετήθηκε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:
«Μετά από 6 χρόνια ύφεσης και 4 χρόνια του πιο βίαιου "Προγράμματος Προσαρμογής" που μετέτρεψε τη χώρα μας στο πρώτο πειραματικό κοινωνικό εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρωζώνη τόσο από μεριάς ΕΕ όσο και από μεριάς ΔΝΤ, έχοντας χάσει, ως αποτέλεσμα, το 1/4 του ΑΕΠ και με την πλειοψηφία του λαού μας στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, καταλαβαίνουμε από την ίδια μας τη πείρα τι αφορά το προς συζήτηση θέμα.
Οι πολιτικές συντονισμένης λιτότητας και οικονομικής βίας, που γεννούν ύφεση, μαζική ανεργία και υψώνουν αδιέξοδα μπροστά στους νέους ανθρώπους στις κοινωνίες που υποφέρουν από αυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ο βασικός λόγος για την αποξένωση των ευρωπαϊκών λαών από τις δημοκρατικές διαδικασίες και την αναγέννηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του φασισμού και του νεοναζισμού στη σύγχρονη Ευρώπη -όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και επιμένουμε ότι η αποκαλούμενη "ελληνική" κρίση δημοσίου χρέους, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, είναι πολύ περισσότερο γενικευμένη ευρωπαϊκή κρίση, μπορεί να βρει λύση προς όφελος
κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της για να φθάσουμε στο πεδίο του ουκρανικού εμφυλίου, είναι διακριτό το ίδιο σχήμα - η ενάσκηση του παρελθόντος εντός του παρόντος από τις ίδιες δυτικές δυνάμεις: Ένοπλη "εξαγωγή της δημοκρατίας", ξένες εισβολές που διαλύουν κράτη δημιουργώντας τέρατα που κάποια στιγμή δαγκώνουν το χέρι που τα ταΐζει -πράγμα που έχει συμβεί ήδη δυο φορές, επεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα κυρίαρχων κρατών και, τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό, εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών σε θέματα διεθνούς δικαίου.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό και ευρασιατικό συλλογικό πλαίσιο, που να παρεμποδίζει ενεργά την επανάληψη τέτοιων δράσεων και να διευκολύνει την επικράτηση ειρηνικών λύσεων στις σημερινές κρίσεις. Σημαίνουν ότι πρέπει να τερματιστούν οι οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία πριν η πληγή επεκταθεί και κακοφορμίσει σε βάρος όλων μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Σημαίνουν ότι τον Ιανουάριο η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να επιστρέψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο μέλος του.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, κόντρα σε ένα "πόλεμο αγωγών", όπως δείχνει το παράδειγμα του South Stream. Οι πρακτικές ενεργειακού αποκλεισμού στρέφονται τελικά σε βάρος όλων μας στην περιοχή, όπως αργά ή γρήγορα γίνεται ολοφάνερο.
Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με το αν μια χώρα είναι μεγάλη ή μικρή. Αφορούν πολύ περισσότερο την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη συνδιαμόρφωση ενός κόσμου όπου, στη βάση της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου, η κάθε χώρα θα μπορεί να υπαγορεύει η ίδια τη δική της τύχη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης