Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδια παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή επεξεργάζεται ο Σαμαράς - Πιθανό νέο διάγγελμα την Κυριακή

Σχέδια παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή επεξεργάζεται ο Σαμαράς - Πιθανό νέο διάγγελμα την Κυριακή
Δύο σενάρια για το διάγγελμα του Σαμαρά την Κυριακή - Όλα θα κριθούν στη στάση των ανεξάρτητων
Με δύο εισηγήσεις ανά χείρας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το τι πρόκειται να αναφέρει σε τηλεοπτικό διάγγελμα πιθανότατα το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν το πρώτο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την δέσμευση του για προσφυγή σε εθνικές εκλογές την 1η Φεβρουαρίου υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί να στηρίξει την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό έχει και τις μικρότερες πιθανότητες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κερδίζει κάτι αν συμφωνήσει σε αυτό, παρά μόνο να απαλλαγεί από τη διαδικασία της εκλογής του ΠτΔ.
Εάν δεν στηρίξει τον Σταύρο Δήμα, ούτως ή άλλως η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι ο Σαμαράς να ανακοινώσει την απόφασή του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τη διάλυση της βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών για λόγους εθνικού ζητήματος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγει την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα το μεσημέρι, στις 12.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, δηλαδή να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προεδρικής εκλογής, τότε η επόμενη κυβέρνηση, πιθανότατα του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους και όχι με 151.
Δεδομένων των ισορροπιών που φαίνονται μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει τους 180, με το πολιτικό σκηνικό να περιπλέκεται έτι περισσότερο.
Η τελική διατύπωση των προτάσεων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επαφών με τους βουλευτές που θα έχει το Μαξίμου, και οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.
Εκ των πραγμάτων, τις επόμενες ώρες είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας μπορεί να προκαλέσει την εκ νέου την κλιμάκωση της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης