Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εσωκομματικά πυρά για τις “ασάφειες” της συμφωνίας – Επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα σε εναλλακτικό σχέδιο

Εσωκομματικά πυρά για τις “ασάφειες” της συμφωνίας – Επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα σε εναλλακτικό σχέδιο
Προετοιμασία του κόμματος και του λαού «για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου» ζητά ο Αλ. Καλύβης
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί σκληρής και επιτυχούς διαπραγματεύσεις η μειοψηφούσα εσωκομματική παράταξη συνεχίζει να διατυπώνει σειρά αμφιβολιών ενστάσεων και αντιρρήσεων με αρκετά στελέχη της να μιλούν για υποχώρηση από τις βασικές θέσεις και απομάκρυνση από της προεκλογικές δεσμεύσεις.
Μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα συντάσσει κείμενο στο όποιο θα ζητά να υπάρξει «εναλλακτικό σχέδιο» της κυβέρνησης στην περίπτωση που οι εταίροι και δανειστές σκληρύνουν τη στάση τους. Το κείμενο θα τεθεί υπόψη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής υπό τη μορφή τροπολογίας και θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Επιμένει στην κριτική ο Π. Λαφαζάνης

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παν. Λαφαζάνη ο οποίος, αν και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για επικύρωση στη Βουλή τη χρονική επέκταση της δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που όπως είπε έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά, η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.
Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι παρά τη συμφωνία αυτή, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις.
Στο ίδιο πνέυμα και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός που το τελευταίο 48-ωρο έχει ασκήσει σκληρή κριτική για την χρονική παράταση και τη λίστα Βαρουφάκη.
«Είναι έξω από την κουλτούρα μας η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές και οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου» είπε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια».
Ενδεικτική και η τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκου Καλύβη, ο οποίος προαλείφεται για εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, που αφού χαρακτήρισε τη συμφωνία «ετεροβαρή με πολλά αρνητικά σημεία στην εφαρμογή» ζήτησε την προετοιμασία του κόμματος και του λαού «για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου» όπου λήγει η συμφωνία παράτασης.

Γ. Δραγασάκης: Η συμφωνία δίνει χρόνο και εργαλεία

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η συμφωνία είναι μεταβατική και αποτελεί έναν προωθητικό συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο».
Μάλιστα ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του στις πιέσεις των εταίρων και δανειστών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα eurogroup κάνοντας λόγο για εκβιασμούς ακόμα και υπό την απειλή χρεοκοπίας.
«Δεν απεμπολούμε τους στρατηγικούς στόχους μας, πρέπει να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση γιατί τα μεγάλα θέματα της ρύθμισης του χρέους και το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι μπροστά και το στοίχημα είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και με δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στην τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε ότι εξετάστηκε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης και ρήξης αλλά δεν επιλέχθηκε ως λύση ενώ τόνισε ότι η συμφωνία δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία.
Από την ομιλία του κ. Δραγασάκη δεν έλειψε και η κριτική κυρίως προς την κατεύθυνση των διαφωνούντων καθώς ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ενιαίος, ούτε κόμμα των μελών του» προσθέτοντας ότι «μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και με επίδειξη υπευθυνότητας όλων των μελών οφείλουμε να λειτουργούμε με όρους ενιαίου κόμματος».
Ο Αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές από το βήμα της Κ.Ε. τόνισε ότι πράγματι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Γερμανική πλευρά ήταν εκείνη που επέμενε «να υπάρχουν σαφήνειες».
«Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια» είπε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε, όπως για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει, η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει, η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει.

Ν. Παππάς: αναντίστοιχη η κριτική με το λαϊκό αίσθημα

Απάντηση στην εσωκομματική αντιπολίτευση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη και πως οι κριτικές αν και καλοδεχούμενες, δυστυχώς είναι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα.

Δ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης