Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Νέα παγκόσμια διπλωματική δύναμη η Γερμανία - Προτεραιότητά της "η σωτηρία των άλλων"

Economist: Νέα παγκόσμια διπλωματική δύναμη η Γερμανία - Προτεραιότητά της
Οι κρίσεις σε Ελλάδα και Ουρκανία ανέδειξαν τη Γερμανία σε κορυφαίο παίκτη της διπλωματίας
Σε παγκόσμια δύναμη της διπλωματικής σκηνής εξελίσσεται η Γερμανία, με ρυθμούς μάλιστα πολύ ταχύτερους απ’ ό,τι θα ήθελε, επισημαίνει ο Economist.
Όπως εξηγεί το βρετανικό περιοδικό, τόσο η κρίση στην Ελλάδα όσο και η κρίση στην Ουκρανία τοποθέτησαν τη Γερμανία στο επίκεντρο της διπλωματικής σκακιέρας, την ώρα που οι υπόλοιπες δυνάμεις της Δύσης είναι απασχολημένες, εξασθενημένες ή απούσες.
Έτσι, μάλλον εξ’ ανάγκης παρά εξ’ επιλογής, η Γερμανία αναδείχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς σε «μεσαία δύναμη (middle power)», σύμφωνα με τον διπλωματικό όρο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Βερολίνο.
Σε σύγκριση με τη Βρετανία και τη Γαλλία, δύο πυρηνικές δυνάμεις με παγκόσμιο προσανατολισμό, η Γερμανία διαθέτει πιο περιορισμένο αμυντικό προϋπολογισμό, παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Γερμανίας ως διπλωματική δύναμη, μία εξ’ αυτών είναι να μην επιτρέψει στις κρίσεις να εξελιχθούν σε διευρυμένους πολέμους.
Μια ακόμη επιθυμία είναι η ηθική καθαρότητα, κάτι βεβαίως που δεν είναι δυνατό να τηρείται πάντα σε επίπεδο διπλωματικής στρατηγικής και πολέμου.
Τρίτη προτεραιότητα της Γερμανίας είναι να υπερασπίζεται το διεθνές σύστημα κανόνων.
Η στρατηγική, όμως, είναι πιο αναγκαία όταν μια ήδη υπάρχουσα διεθνής τάξη απειλείται με κατάρρευση, επισημαίνει ο Economist.
Όπως παρατηρείται ο Gustav Gressel του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ο καλύτερος τρόπος για να χαρακτηρίσει κανείς τη στρατηγική της Γερμανίας είναι η «σωτηρία των υπολοίπων».
Στην Ευρωζώνη, η Γερμανία και οι εταίροι της έχουν χτίσει ένα τείχος προστασίας γύρω από τη ζώνη του ευρώ προνοώντας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, αναφέρει ο Economist.
«Η αποκοπή της Ελλάδας από το ευρώ προϋποθέτει σκληρότητα και βούληση – και η Γερμανία τα διαθέτει και τα δύο», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης