Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκαν οι προτάσεις Βενιζέλου από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

tags :
ΠΑΣΟΚ: Εγκρίθηκαν οι προτάσεις Βενιζέλου από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή
Μέχρι το Συνέδριο που θα γίνει στις 15-17 Μαΐου το Πολιτικό Συμβούλιο θα επιλύσει επιμέρους ζητήματα
Η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, για τις πολιτικές εξελίξεις, τη διεξαγωγή πολιτικού Συνεδρίου, αλλά και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο, εξουσιοδοτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο να επιλύσει επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση, στην πορεία προς το Συνέδριο που θα γίνει στις 15-17 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις πάνω από 50 στελεχών, μετά το πέρας των οποίων κάποια μέλη της Επιτροπής ζητούσαν διευκρινίσεις για ζητήματα, όπως εάν το Συνέδριο του Μαΐου θα εκλέξει νέα Όργανα και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Μητρώου των μελών που θα συμμετέχουν σε αυτό.
Τις σχετικές αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα εξουσιοδοτήθηκε να τις λάβει το Πολιτικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στελεχών, ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής, Ν. Ανδρουλάκης, τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι ένα νέο σχέδιο για την παράταξη, ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός, υπερκομματική εθνική αφήγηση που θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας», προσθέτοντας πως «όταν αντιμετωπίσουμε αυτά, θα βρούμε και πρόσωπα που θα υπηρετήσουν από θέση ευθύνης την παράταξή μας, χωρίς να ψάχνουν μια στείρα μίμηση».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα προς το Συνέδριο, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι από 2 Μαρτίου έως 25 Απριλίου θα γίνουν οι διαδικασίες οργάνων και βάσης σε όλη την Ελλάδα, στις 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή, ενώ στις 10 Μαΐου θα κλείσει το μητρώο το οποίο θα διαχειριστεί και θα φτιάξει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι εκλογές των συνέδρων.
Κατά τον κ. Ανδρουλάκη, πρόκειται για ένα συνέδριο «τελευταίας ευκαιρίας» για «να ξαναχτίσουμε την παράταξή μας».
Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ευθύνες του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά.
Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ για το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια αναγεννητική πράξη» και ότι τη μετεξέλιξή του θα την αποφασίσουν αυτοί που είναι ακόμη μάχιμοι όπου κι αν βρίσκονται, που εξακολουθούν να πιστεύουν στις διαχρονικές αξίες και τα οράματα της Δημοκρατικής Παράταξης.
Κατά τον ίδιο, πρέπει να προηγηθεί το Συνέδριο από την κορυφαία διαδικασία της εκλογής προέδρου.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Ανδ. Λοβέρδος, λέγοντας ότι όλα έχουν χειροτερέψει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Όπως είπε, η «ασάφεια» της συμφωνίας στο Εurogroup θα μετατρέπεται σε σκληρότητα, όλα αυτά θα τα πληρώσουν τα μεσαία στρώματα, ενώ αυτή η κυβέρνηση θα είναι η σκληρότερη της κρίσης.
Για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κόμμα της κεντροαριστεράς, του κοινωνικού κέντρου, όχι ένα κόμμα ‘δορυφόρο' των ψευτών και των δημαγωγών, ένα κόμμα που θα αποφεύγει ακρότητες δεξιές και αριστερές».
Επιπλέον, συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ζήτησε και για τα διαδικαστικά να επιδιωχθεί η ομοφωνία.
Και η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, η οποία περιλαμβάνει εθνική συνδιάσκεψη, μετά εκλογή προέδρου από τη βάση και εν συνεχεία Συνέδριο και εκλογή νέων οργάνων του κόμματος.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «αυτό που μας χρειάζεται, είναι ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό.
Ο Χρ. Πρωτόπαπας είπε ότι σε όλες τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ πρέπει να κυριαρχεί το ενδιαφέρον για τη χώρα και το στίγμα του κόμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, στο δρόμο προς το συνέδριο πρέπει να υπάρχουν πολύ καθαροί όροι, να είναι όλα τα βήματα απόλυτα συμφωνημένα, για εκλογή προέδρου από τη βάση, για το μητρώο, «να συμφωνήσουμε σε όλα και όταν έρθει η ώρα μιας αναμέτρησης αυτή να είναι με όρους καθαρούς».
Τέλος, ο Δ. Κρεμαστινός, τόνισε ότι επείγει η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Επανέλαβε τη μετεκλογική πρότασή του για εξάντληση της θητείας του προέδρου, δημιουργία ενός καταστατικού ανάλογου με του SPD η βάση του οποίου όχι μόνο θα συμμετέχει και θα ερωτάται αλλά και θα εκφράζεται με απόφασή της πάνω στα μεγάλα θέματα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι εφόσον ο πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του περί παραιτήσεως, θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης