Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση δημιουργείται στο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι ασκούν κριτική

Ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση δημιουργείται στο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι ασκούν κριτική
Ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματος τηρούν αποστάσεις από τη γραμμή Μαξίμου
Αν και οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα, γεγονός που επιτείνει τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική αβεβαιότητα, η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να έχει την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις και δημοσκοπήσεις, η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό με την αντιπολίτευση να μοιάζει εξαφανισμένη.
Όμως η «στροφή» Τσίπρα στον πολιτικό ρεαλισμό, όπως διαπιστώθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο, συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του, όπου τείνει να δημιουργηθεί μια ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση.
Κύριος εκφραστής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει στη ρητορική της «επανάστασης».
Σε πρόσφατη ομιλία του στην Κοζάνη ο κ.Λαφαζάνης είχε υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα μας είναι μια δέσμευση απέναντι στο λαό […].
Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω».
«Δεν θα αποδεχθούμε συμφωνίες με τους λεγόμενους εταίρους που θα βάζουν στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας που ενέκρινε ο ελληνικός λαός» είχε αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.
Στο ίδιο μήκος και μια σειρά από κείμενα στον ιστότοπο iskra.gr που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη, τα οποία υποστηρίζουν πως μόνη επιλογή για την χώρα είναι η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Λεουτσάκος είχε σπεύσει λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Δραγασάκη στο Πεκίνο, να διαμηνύσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φέρει πρόταση για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά διότι αυτή είναι η θέση που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο κ.Λεουτσάκος, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουν το ρόλο τους ως εταίροι και ως «οικονομικοί δολοφόνοι», είχε αναφέρει ότι «η ρήξη με την Ευρώπη μπορεί να γίνει και μονόδρομος», εάν οι δανειστές δεν επανεξετάσουν τη στάση του και δεν δώσουν ανάσα στην χώρα.
Τίποτα από όλα αυτά, δηλαδή από τις δηλώσεις Λαφαζάνη, Λεουτσάκου και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν είναι καινούριο όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και όσον αφορά τη στάση απέναντι στους Ευρωπαίους.
Με μόνη διαφορά αυτήν την φορά, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις και το περιεχόμενο τους.
Οι οποίες, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι προϊόν δικών της σχεδιασμών.
Είναι προφανές ότι μια απόρριψη των μεταρρυθμίσεων αυτών, θα προκαλέσει πέρα από οικονομική και πολιτική ασφυξία.
Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Λαπαβίτσας υποστήριξε και αυτός πως δεν προτίθεται να ψηφίσει ό,τι και να έρθει στη Βουλή.
«Προφανώς κανένας μας στην ΚΟ δεν θα ψηφίσει ό,τι και να έρθει στη Βουλή.
Και για μένα είναι κόκκινη γραμμή οι ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Λαπαβίτσας.
«Δεν είναι κάτι καινούργιο να υπάρχουν συζητήσεις, διαφωνίες και εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσα ίσα αυτό είναι η δύναμή του και γι΄αυτό είναι εδώ που είναι.
Όσοι ποντάρουν σε διασπάσεις, παρενθέσεις και σχηματισμό άλλων κυβερνήσεων θα απογοητευθούν διότι υπάρχει πολύ έντονος συνδετικός ιστός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις διαφωνίες και τις συζητήσεις μας.
Είμαστε ενωμένοι και θα παραμείνουμε ενωμένοι» υποστήριξε ο κ.Λαπαβίτσας, ο οποίος πάντως έστειλε τις προειδοποιητικές του βολές προς το Μέγαρο Μαξίμου.
«Προφανώς δεν θα ψηφίσω ότι και αν έρθει στη Βουλή και κανένας μας στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα ψηφίσει ότι έρθει στη Βουλή.
Όλοι θέλουμε να δούμε ακριβώς τι θα έρθει, να το διαβάσουμε και να δούμε κατά πόσο συνάδει στο πρόγραμμά μας», είπε ο κ.Λαπαβίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τις ιδιωτικοποιήσεις και εξήγησε ότι θέλει να δει τι ακριβώς προτείνεται και πως.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση που μιλάει και για τον ΟΛΠ και για την παραχώρηση των αεροδρομίων και για τον ιππόδρομο, απάντησε ότι «πρέπει να τα δούμε συγκεκριμένα.
Να δω τι ακριβώς προτείνεται και στη βάση αυτή θα ψηφίσω κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι».
Και αν ο κ.Λαπαβίτσας υποστηρίζει πως οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη του, διαφορετική είναι η περίπτωση του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σημερινό του άρθρο στο περιοδικό «Θέσεις» ο κ.Μηλιός επανέρχεται στην κριτική του σε βάρος του Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς και των συμμάχων της μοιάζει να τείνει να μετατραπεί σε φιλολαϊκό διαχειριστή του υπάρχοντος κεφαλαίου στην παγιωμένη νεοφιλελεύθερη μορφή της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης