Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν - ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρωζώνη

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν - ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ευρωζώνη
Κάνει λόγο για εκρηκτικό πρόβλημα, που απειλεί εκατομμύρια νοικοκυριά και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών
Το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, που απειλούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ο κ. Παπαδημούλης παραθέτει στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «11 χώρες της Ε.Ε. και 7 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων, πάνω από 10%, με «πρωταθλήτριες» την Κύπρο με 37.9%, την Ελλάδα με 34.2%, την Ιρλανδία με 25.3% και την Ιταλία με 16.5%».
Όπως σημειώνει, «παρά την έκταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατευθούν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις κατασχέσεις, και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των πληττόμενων τραπεζών».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά εάν σκοπεύουν να εξετάσουν «συνολικά το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, προτείνοντας εφικτές λύσεις που θα προστατεύουν τα αδύναμα νοικοκυριά και θα εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», αλλά και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, «ποιες λύσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης