Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ – Το καταστατικό του Ταμείου και ο αποκλεισμός από κάθε πηγή χρηματοδότησης

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ – Το καταστατικό του Ταμείου και ο αποκλεισμός από κάθε πηγή χρηματοδότησης
Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φθάσουν μέχρι την ευρωζώνη
Πρωτόγνωρη εμπειρία θα αποτελέσει και για το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών (και εν δυνάμει μιας χρεοκοπίας) από χώρα- μέλος του, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη δόση του Ιουνίου ύψους 1,530 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τις 6 του μηνός με την υποδόση των 298,6 εκατ. ευρώ.
 Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ, καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος, και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού.
Αν και η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών παρατηρητών εκτιμά ότι τελικώς θα βρεθεί λύση με τους δανειστές εντός των ημερών και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο αδιεξόδου.
Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 6ης Ιουνίου, η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει σ' ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων το οποίο θα επιτρέψει την σταδιακή εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού.
Τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συντάξεις κλπ.) θα μετατεθούν για το Φθινόπωρο και ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Τι θα συμβεί όμως αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, πριν την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία αθέτησης της πληρωμής, δεν γίνεται πρακτικά τίποτα.
Στο διάστημα αυτό, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μετά τον ένα μήνα η γενική διευθύντρια του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης.
Από αυτή την ημερομηνία η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται σε δεύτερο χρόνο.
Αν η προσπάθεια να καταβληθούν μαζί όλες οι υποδόσεις του Ιουνίου δεν καρποφορήσει το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.
Συνεπώς, χρήμα δεν πρόκειται να εισρεύσει ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από τις όποιες άλλες διεθνείς πηγές χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ. αλ.).
Αποτέλεσμα; Ναι μεν το ΔΝΤ δεν θα λάβει τα χρήματά του, απ' την άλλη μεριά όμως η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, αφού, έτσι και αλλιώς, η έξοδός της στις αγορές φαντάζει ουτοπία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η απάντηση στο ερώτημα αν η χώρα μας μπορεί να τύχει ειδικής μεταχείρισης από το ΔΝΤ, καθυστερώντας τις δόσεις συμπεφωνημένα, έχει ως εξής: Χαλάρωση των κανόνων του ΔΝΤ υπάρχει μόνο για χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο καθώς σε χώρες υπανάπτυκτες.
Η ευρωζώνη
Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φθάσουν μέχρι την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF ) της ζώνης του ευρώ, θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας- μέλους εντός του ευρώ.
Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι «αθέτηση των οφειλομένων προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρεί χρεοκοπία», αλλά θα είναι «πιστωτικά αρνητική» ενεργεία που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Η τεχνική προσέγγιση του ζητήματος

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος εξαντλούνται επικίνδυνα και το ερώτημα που γεννάται είναι τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μια από τις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ;
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισεκ. ευρώ μόνο τον Ιούνιο.
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει την διαδικασία που ορίζει το καταστατικό του ΔΝΤ αν μια χώρα (βλέπε Ελλάδα) δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και βημάτων που θα ακολουθήσουν;

-Άμεσα
Το ΔΝΤ καλεί άμεσα την ελληνική κυβέρνηση να προβεί στην επόμενη πληρωμή ταχέως.
Η επικοινωνία προέρχεται από το γραφείο του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ταμείου ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέχρι να καλύψει το χρέος της.
-Σε 2 εβδομάδες.
Το ΔΝΤ στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή στην οποία υπογραμμίζει την σοβαρότητα της αποτυχίας πληρωμής του χρέους της και την καλεί να καλύψει το συντομότερο το ποσό.
-Σε ένα μήνα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ ενημερώνει το Δ.Σ του Ταμείου για την ληξιπρόθεσμη οφειλή.
-Σε 6 εβδομάδες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση ότι εάν δεν πληρώσει άμεσα τη δόση, το χρέος προς αυτό θα «διαμαρτυρηθεί».
Παράλληλα συντάσσεται έγγραφο που καταγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας και αποστέλλεται αρχικά σε ορισμένους δανειστές και στη συνέχεια σε όλους.
-Σε 2 μήνες.
Το ΔΝΤ καταγγέλλει την μη πληρωμή του χρέους.
-Σε 3 μήνες.
Το Ταμείο αποκλείει την Ελλάδα από το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.
-Σε 6-12 μήνες.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την απόφαση του για τα μέτρα που έχει λάβει για την Ελλάδα ενώ αποστέλλει εκ νέου προειδοποιητική επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Παράλληλα ενημερώνει όλους τους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς και τους υπάρχοντες δανειστές για την αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων της Ελλάδας.
-Πάνω από 15 μήνες.
Το ΔΝΤ εκδίδει ανακοίνωση λήξη της συνεργασίας με την Ελλάδα η οποία τίθεται σε ισχύ τρείς μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 18 μήνες.
Η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα ψήφου αλλά και άλλα δικαιώματα εκπροσώπησης ενώ η ισχύ των μέτρων ξεκινά 3 μήνες μετά την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.
-Πάνω από 24 μήνες.
Το ΔΝΤ προχωρά στην υποχρεωτική ανάληψη των χρεών μέσα στους επόμενους 6 μήνες οι οποίοι μετρούν από το 18μηνο και σε περίπτωση ληξιπροθέσμων SDR, αναστέλλει το δικαίωμα του από τη χρήση του συναλλάγματος SDR.






M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης