Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Θα υπάρξει συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα - Δεν υπάρχει κανένας φόβος για κούρεμα καταθέσεων

Τσίπρας: Θα υπάρξει συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα - Δεν υπάρχει κανένας φόβος για κούρεμα καταθέσεων
Μένουμε Ευρώπη, αλλά να προκόψουμε στην Ευρώπη - Κάναμε πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις - Δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου και δεν θα βάλω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της χώρας
(upd15)Το δημοψήφισμα άργησε 5 χρόνια, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά "να προκόψει στην Ευρώπη".
Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αnt1.
Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να βρούμε λύση μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας για να καταστήσει σαφές πως η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα επαρκές πακέτο χρηματοδότησης, μία ρύθμιση του χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Η συμφωνία δεν πρέπει να περιλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια πως ο ίδιος έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διεκδικήσει μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι είχαν καλυφθεί, αλλά υπάρχουν διαφορές ουσίας στα μέτρα, απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τις βόμβες του προέδρου της Κομισιόν, J. C. Juncker, πως μόλις 60 εκατ. ευρώ χώριζαν Ελλάδα και δανειστές, αλλά και πως τελικά η Αθήνα ήταν εκείνη που δεν επιθυμούσε συμφωνία για ιδεολογικούς λόγους.
Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι ουσιαστικές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει ευθέως τις βόμβες του προέδρου της Κομισιόν.
Εξάντλησα τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να βρούμε λύση με τους δανειστές, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Τα τελεσίγραφα είτε κάποιος τα αποδέχεται, είτε βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία, σημείωσε επίσης, για να διαμηνύσει πως δεν μπορώ να αποδεχθώ μέτρα λιτότητας, χωρίς την προοπτική για τη ρύθμιση του χρέους.
Κάναμε πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας για να παραδεχθεί μάλιστα πως "δεν κέρδισα, δεν πήρα όσα ζήτησα από την Ευρώπη, αλλά είχα την ειλικρίνεια να το πω και να απευθυνθώ στον λαό".
Όταν ήμασταν στις διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ δεν εξέφρασε την άποψή του για το χρέος, δεν δίστασε να καταγγείλλει μάλιστα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε σήμερα το Ταμείο.
Η πρόταση των θεσμών εμπεριέχει και σκληρά μέτρα και δεν δίνει διέξοδο στο πρόβλημα, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
Εάν δεν εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν συνειδητοποιήσουμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν θα συμφωνήσουμε, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Οι δανειστές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση για δημοψήφισμα και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ωστόσο πως οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα νέα μέτρα, χωρίς να εξασφαλιστεί η λύση της χρηματοδότησης και του χρέους.
Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι, δηλαδή να φέρω ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατήγγειλλε όργιο παρεμβάσεων ώστε να βγει το επιθυμητό για τους Ευρωπαίους αποτέλεσμα.
Το Eurogroup δεν ήθελε η Ελλάδα να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία δίχως παρεμβάσεις, τόνισε, για να προσθέσει πως οι τράπεζες έκλεισαν επειδή το Eurogroup δεν έδωσε μία εύλογη παράταση ορισμένων ημερών.
Είναι εικόνες ντροπής για όλη την Ευρώπη οι εικόνες με τις κλειστές τράπεζες, διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, για να χαρακτηρίσει εκδικητική την αντίδραση των Ευρωπαίων στο άκουσμα της είδησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως τα προβλήματα αυτά δεν θα κρατήσουν για πολύ.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και κορυφαίοι οικονομολόγοι το επιβεβαιώνουν, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως "Δεν υπάρχει σύγκριση με την περίπτωση της Κύπρου και πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για κούρεμα καταθέσεων".
Ας μην φορτώσουμε τους πολίτες με περισσότερη κινδυνολογία, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Εάν επικρατήσει στο δημοψήφισμα το ναι θα είναι σεβαστό, αλλά με όχι στο δημοψήφισμα θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία, συμπλήρωσε.
Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις, αρκεί να υπάρξει μία βιώσιμη λύση, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως πλέον "φθάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και τη σφραγίδα θα τη βάλει ο ελληνικός λαός".
Αυτό που κάνουμε είναι μία μικρή επανάσταση, αλλά δεν στοχεύουμε να βγούμε από το ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Δίνουμε τη μάχη να αποδείξουμε ότι το ευρώ δεν σημαίνει λιτότητα και περικοπές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, για να διαμηνύσει πως "Δεν θα αποδεχτούμε την άποψη του Schaeuble ότι ευρώ σημαίνει φτώχεια, λιτότητα και κοινωνική καταστροφή".
Εάν επικρατήσει το "ναι" θα έχουμε μία μη βιώσιμη συμφωνία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, για να δεσμευθεί πως "δεν έχω επιλογή και δεν θα το επιδιώξω να βγούμε από το ευρώ".
Θα σεβαστώ όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα και θα κινήσω τις απαιτούμενες διαδικασίες, τόνισε στη συνέχεια.
Εάν επικρατήσει το ναι, θα παραμείνω ο θεσμικός εγγυητής του συντάγματος και θα κινήσω τις απαιτούμενες διαδικασίες, εξήγησε χαρακτηριστικά.
Είτε ψηφίσουμε ναι, είτε όχι, όλοι στην ίδια βάρκα θα είμαστε από τη Δευτέρα, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να καταδικάσει, στη συνέχεια, όλους εκείνους που κατηγορούν ως "γερμανοτσολιάδες" αυτούς που θα ψηφίσουν ναι.
Εάν δεν πήγαινα σε δημοψήφισμα, θα αναγκαζόμουν να πάω σε μία τυφλή ρήξη, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
"Δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου και δεν θα βάλω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της χώρας", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης