Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ: Ψεύδεται ο Τσίπρας - Δεν τον δικαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ - Το Ταμείο επιβεβαιώνει τα λάθη της κυβέρνησης

tags :
ΝΔ: Ψεύδεται ο Τσίπρας - Δεν τον δικαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ - Το Ταμείο επιβεβαιώνει τα λάθη της κυβέρνησης
Ο ελληνικός λαός λέει όχι στα ψέματα του κ. Τσίπρα - Την Κυριακή λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ!
Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέει ψέματα, καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τα περί δικαίωσής της από την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως καταγγέλλει η ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι η έκθεση του ΔΝΤ για τη Βιωσιμότητα του Χρέους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα «τον δικαιώνει». Ψέμα!
Αντίθετα, η Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι «πολύ σημαντικές αλλαγές στις ακολουθούμενες πολιτικές και στις οικονομικές προοπτικές από την αρχή αυτής της χρονιάς οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών».
Επίσης, υπογραμμίζει ρητά ότι πριν το φετινό Ιανουάριο, αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του Προγράμματος το χρέος ήταν βιώσιμο και θα πήγαινε καλύτερα από τους στόχους βιωσιμότητας που έθετε ως τότε το ΔΝΤ (βλέπε παρ. Implications, σελ. 3 της Έκθεσης). Καταλογίζει λοιπόν ευθέως στην κυβέρνηση ότι, με πράξεις και παραλήψεις της, επιδείνωσε από κάθε πλευρά τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους.
Πιο συγκεκριμένα την κατηγορεί ότι:
• Μείωσε σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις ανάγκες δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, κατά 13 δις € την επόμενη τριετία από αυτή την πηγή. Είναι αυτό που μας εμφανίζουν ως «επίτευγμα», δηλαδή τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Στην πραγματικότητα δημιούργησαν μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια και ανέτρεψαν τη βιωσιμότητα του χρέους!
• Δεν παρέχει ισχυρές δεσμεύσεις ότι επιθυμεί να προχωρήσει αποφασιστικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανάγκες δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, κατά 9 δις € την επόμενη τριετία από αυτή την πηγή.
• Ανέκοψε την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.
• Αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 7 δις €, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί δανεισμός επιπλέον 5 δις € την επόμενη τριετία ώστε, όχι για να αποπληρωθούν πλήρως, αλλά για να καλυφθεί ένα τμήμα τους.
• Στράγγισε τα αποθεματικά του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα για να αποκατασταθεί ένα μέρος των αποθεματικών και για να επιστραφεί ένα μέρος των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ, να απαιτηθεί επιπλέον δανεισμός ύψους 6,5 δις € την επόμενη τριετία.
Για όλα αυτά τα χρηματοδοτικά κενά που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα, απαιτείται, νέο, τριετές Μνημόνιο με εξωτερική χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ ύψους 51,9 δις €. Που επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν χρειάζονταν. Αυτή είναι η δικαίωση του κ. Τσίπρα. Νέο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα και 52 δις € νέα δανεικά!
Ισχυρίζεται επίσης ο κ. Τσίπρας ότι, το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι απαιτείται «κούρεμα» του χρέους κατά 30%.
Μα, δεν το κούρεψε ο κ. Τσίπρας; Δεν είχε υποσχεθεί ότι θα «διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους», εάν κέρδιζε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015;
Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ, λέει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, που εμείς πετύχαμε, και η οποία επαναβεβαιώθηκε τον Μάιο του 2014.
Τι προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις; Διπλασιασμό της περιόδου χάριτος και της διάρκειας αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων με χαμηλά επιτόκια. Αυτό λέει η Έκθεση του ΔΝΤ. Εφαρμογή των αποφάσεων που εμείς πετύχαμε.
Αφού τα παραβλέπει όλα αυτά ο κ. Τσίπρας, επιλέγει μόνο ένα τμήμα της Έκθεσης του ΔΝΤ το οποίο επαναλαμβάνεται σε όλες τις Εκθέσεις του. Ότι, δηλαδή, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων του, νέου, τρίτου Μνημονίου, τους οποίους έχει προτείνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τις επιστολές του στις 22.06.2015 και 30.06.2015, τότε και μόνο τότε, δηλαδή εάν θα έχει πλήρως αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα απαιτηθεί «κούρεμα» 30% του χρέους για να «προσγειωθεί» στα συμφωνημένα επίπεδα χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τα ψέματα, όμως, του κ. Τσίπρα δεν έχουν τελειωμό.
Λέει επίσης ότι, δεν γνώριζε για αυτή την Έκθεση του ΔΝΤ. Μα ο ίδιος δεν υπέγραψε την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία προσδιορίσθηκε το παραπλανητικό Ερώτημα του Δημοψηφίσματος της Κυριακής; Στο ίδιο το ψηφοδέλτιο του Δημοψηφίσματος δεν αναγράφεται ότι οι πολίτες για την επιλογή τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους το έγγραφο «Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους» (Preliminary Debt Sustainability Analysis); Ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Τσίπρας;
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν λέει λέξη για την κύρια επισήμανση του ΔΝΤ. Η Έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει στην πρώτη σελίδα ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει τις τράπεζες, να επιβάλλει ελέγχους κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και να δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ μη-καταβάλλοντας τη δόση της 30ης Ιουνίου 2015, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις δεν έχουν προλάβει να ενσωματωθούν σε αυτή την Έκθεση του ΔΝΤ.
Ο ελληνικός λαός λέει όχι στα ψέματα του κ. Τσίπρα.
Την Κυριακή λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης