Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Οι εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία - Αιχμές κατά της κυβέρνησης

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Οι εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία - Αιχμές κατά της κυβέρνησης
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος
Η απόλυτη καταστροφή θα ήταν για την χώρα να επιστρέψει στη δραχμή. Αυτό επισημαίνει η ομάδα «σοφών της Βουλής η οποία, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις απευθύνει προειδοποίηση ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν».
Με τους ίδιους δραματικούς τόνους παραθέτουν εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία και την ύφεση κάνοντας λόγο για απώλειες οι οποίες θα κυμανθούν από 4 έως 10 δισ. ευρώ ανάλογα με την κάμψη που θα σημειώσει φέτος το ΑΕΠ.
Μόνο το κόστος από την επιβολή των capital controls εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Βουλής ότι θα φτάσει ακόμη και τα 2,8 δις. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση σε περίπτωση που αυτά διατηρηθούν ώς τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία προκαλεί αίσθηση καθώς ένα επικρατήσει αυτό το σενάριο οι απώλειες στο ΑΕΠ θα φθάσουν τα 33,6 δις. ευρώ (!) σε αυτό το τρίμηνο διάστημα. Στο μήνα η «χασούρα» υπολογίζεται στα 11,2 δις. ευρώ και η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο εφόσον η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση πολέμου.
Στο μέτωπο των δημοσιονομικών εκτιμάται ότι μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος μετά την ελεύθερη πτώση που σημειώνουν τα φορολογικά έσοδα.
Από την τριμηνιαία έκθεση της ομάδας του καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποστάσεις που κρατούν οι καθηγητές από τους χαρακτηρισμούς της συμφωνίας ως πραξικόπημα που είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Από την έκθεση δεν λείπουν και τα «καρφιά» για την κυβέρνηση, την οποία όπως λέει είχε προειδοποιήσει πολλάκις για τους δυσμενείς για αυτή «συσχετισμούς δυνάμεων», αλλά και για την Ευρώπη και τους χειρισμούς της.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση:
*Δραχμή: «Αν καταλήξουμε σε επιστροφή στη δραχμή, η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού» αναφέρει η έκθεση. Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50%, πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων και άλλων αποταμιεύσεων. Την ίδια στιγμή οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξάνονταν και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%. Κατόπιν τούτων, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες της Βουλής «η τελική συμφωνία με τους θεσμούς είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».
*Ύφεση: Χειρότερη, ακόμη και αν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, θα είναι η κάμψη του φετινού ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από -2% έως -4% και από -0,5% έως -1,75% το 2016. Σε απόλυτους αριθμούς οι απώλειες του ΑΕΠ , ανάλογο με το ποσοστό τη ύφεσης θα είναι από 4 δις. έως και 10 δισ. ευρώ. Μεγάλες ήταν μάλιστα οι απώλειες μετά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
*Κατανάλωση - capital controls: Εφιαλτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η μείωση της κατανάλωσης μετά την επιβολή των capital controls η οποία σε συνδυασμό με την έλειψη ρευστότητας, η «βουτιά» που θα σημειώσει θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 80%. Αυτό σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε απώλειες 2,8 δις. ευρώ με βάση το χειρότερο σενάριο, (ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ) ή σε 1,75 δις. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ με βάση το καλύτερο.
*Πρωτογενές πλεόνασμα: Είχαμε… λέει η Βουλή, εξαλείφθηκε και πάμε σε πρωτογενές έλλειμμα πράγμα βέβαια που επηρεάζει άμεσα τις δανειακές ανάγκες, το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Το 2015 μπορεί να καταγραφεί τελικά ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% ΑΕΠ.
*Χρηματοδοτικό κενό: … σχεδόν διπλασιάσθηκε, αναφέρει η έκθεση. Κατά το ΔΝΤ το κενό αυτό ανέρχεται την επόμενη τριετία σε 85 δισ. ευρώ Το ποσό αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ σε σχέση με προγενέστερη πρόβλεψη του Ταμείου, κυρίως λόγω της κατάστασης των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, ξεκίνησε με μία πρόβλεψη έως 74 δις. ευρώ ως το 2018, ενώ τώρα αναμένει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό εξαιτίας του γεγονότος ότι στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους το 2015 θα υπολείπονται των προβλεπόμενων δαπανών για μισθούς, συντάξεις και προμήθειες.
* Δημόσιο Χρέος: Για τους οικονομολόγους της Βουλής η διευθέτηση του χρέους σε βάθος χρόνου είναι αναγκαία μολονότι το 2012 μετατέθηκε η έναρξη αποπληρωμής των δανείων προς τους δανειστές για μετά το 2022 με χαμηλότερα επιτόκια (κάτω από το 3%). Το θεμελιώδες ερώτημα παραμένει αν είναι «διατηρήσιμο» ή όχι. Ο λόγος χρέους θα ανέλθει κατά το ΔΝΤ σε πάνω από το 200% ΑΕΠ ως το 2022, ενώ δεν πρόκειται να κατέβει σε επίπεδα που θα το καθιστούν βιώσιμο.
* Μεταρρυθμίσεις: «Θα είναι η λυδία λίθος για οποιαδήποτε τελική συμφωνία και μια ακόμα δοκιμασία για το αν η χώρα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει θεσμούς και δομές, αναφέρει η ομάδα του Καθηγητής Παναγιώτη Λιαργκόβα, για να προσθέσει ότι η «τελική συμφωνία και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος προσαρμογής θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη που, όπως σωστά δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι το πιο σημαντικό νόμισμα».
*Ιδιωτικοποιήσεις: Το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι ιδιωτικοποιήσεις περιήλθαν σε ουσιαστική στασιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση της βουλής. «Μερικές δρομολογημένες διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων διακόπηκαν (πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, αξιοποίηση του «Ελληνικού») ή αναβλήθηκαν (ΟΛΠ, ΔΕΗ) καθώς η νέα κυβέρνηση επιζητούσε ή να αναθεωρήσει τους όρους παραχώρησης ή απλά δεν επιθυμούσε τη μείωση του δημοσίου τομέα» τονίζουν οι οικονομολόγοι της βουλής. Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων ανήλθαν σε μόλις 201 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ για το σύνολο του 2014 σε μόλις 384 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί για φέτος εισπράξεις 2,5 δισ. ευρώ.
* Έσοδα: Τα δημόσια έσοδα βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση». Με δεδομένη μάλιστα την υστέρηση του πρώτου εξαμήνου που ξεπερνά τα 2,36 δισ. ευρώ, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» που θα επιτείνει τα προβλήματα. Τα στοιχεία από το σκέλος των φορολογικών εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι κάτι περισσότερο από δραματικά, αφού κινούνται σημαντικά κάτω των στόχων του προϋπολογισμού 2015, με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις για εισπράξεις 19,74 δισ. ευρώ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά, με βάση τα οριστικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 17,4 δισ. ευρώ.
*Οφειλές του δημοσίου: Στα 5,04 δις. ευρώ ανήλθαν τον Μάιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ ή κατά 33,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 ( 3,78 δισ. ευρώ). Η μη αποπληρωμή αυτών των οφειλών στερεί πολύτιμους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ο οποίος στα χρόνια της κρίσης έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα ενώ πλήττει και την αξιοπιστία του κράτους προς τους πολίτες του.
* Τόκοι: Προβληματισμός καταγράφεται για τις πληρωμές των τόκων που ανήλθαν σε 7 δισ. το 2014 και προβλέπεται να φτάσουν σε 7,5 δισ. ευρώ το 2015 και 7,2 δισ. το 2016. Ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, για το 2015 είναι 2,46% στην Ευρωζώνη έναντι 4,20% στην Ελλάδα. Για το 2016, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 2,40% και 3,93% αντίστοιχα.
* Επενδυτικές δαπάνες: Ανησυχητικό -με κριτήριο την ανάπτυξη- είναι ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά 1,05 δισ. ευρώ. Παρόλο που η μείωση αυτή συμβάλλει στην εμφάνιση ενός πρόσκαιρου πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, ωστόσο αποτελεί δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέου κεφαλαίου.
* ΕΣΠΑ: Μετά το κλείσιμο των τραπεζών (29/6/2015) οι δυσχέρειες αξιοποίησης των κονδυλίων οξύνθηκαν. Ορισμένοι δήμοι και περιφέρειες της χώρας ανέστειλαν μικρού ή μεσαίου μεγέθους διαγωνισμούς, που θα πραγματοποιούσαν αυτή την εποχή, επιτείνοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός και ο μελετητικός κλάδος στην Ελλάδα. Για την περίοδο 2014-2020 έχουν προβλεφθεί προγράμματα για την Ελλάδα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης