Τελευταία Νέα
Πολιτική

Eσωκομματικό χρόνο κέρδισε ο Τσίπρας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας - Έκτακτο συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Eσωκομματικό χρόνο κέρδισε ο Τσίπρας για την οριστικοποίηση της συμφωνίας - Έκτακτο συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο
Ο Τσίπρας δίνει τη μάχη των εσωκομματικών ισορροπιών - Ο ρόλος των 53 και οι 108 του όχι στο μνημόνιο
(upd5)Σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση, κατά ευρεία πλειοψηφία, της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Με την απόφαση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου - έναντι διαρκούς συνεδρίου - επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαγόρασε πολύτιμο εσωκομματικό χρόνο προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Με ψηφοφορία δια της ανατάσεως της χειρός, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε κατά ευρεία πλειοψηφία την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, η πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας για τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου τον Αύγουστο μειοψήφησε.
Η τρίτη επιλογή - εκείνη του δημοψηφίσματος - είχε αποσυρθεί από νωρίς από το τραπέζι του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αριστερή Πλατφόρμα: Δίχως νόημα η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το Φθινόπωρο
Η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το Φθινόπωρο δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωσή της, η Αριστερή Πλατφόρμα.
Σύμφωνα με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτείναμε την άμεση σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει συντεταγμένα πριν συναφθεί και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα μνημονιακή συμφωνία.
Το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου συγκροτείται από τους συνέδρους του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι το πλέον αρμόδιο συλλογικό σώμα που μπορεί να διασφαλίσει την αντιμνημονιακή και ριζοσπαστική πορεία και φυσιογνωμία του κόμματος και την ενότητα του, εξηγείται στην ανακοίνωση.
Το Διαρκές Συνέδριο, υπερασπιζόμενο το Πρόγραμμα και το Καταστατικό που το ίδιο κατά την ίδρυση του κόμματος ψήφισε, έχει την καταστατική και δημοκρατική υποχρέωση να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη για τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε αυτήν την κατεύθυνση να επεξεργαστεί άμεσα εναλλακτική λύση απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
«Η προσπάθεια να μην εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο μνημόνιο έχει μέγιστη σημασία για το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του και κυρίως για το μέλλον του τόπου και του λαού» επισημαίνει η Αριστερή πλατφόρμα και καταλήγει:
«Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Αντιμέτωπος με τη συμφωνία αυτή καθεαυτή, τις σκληρές αξιώσεις της τρόικας, την αξιωματική αντιπολίτευση και το ίδιο του το κόμμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Με τον ίδιο να θέλει να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός, ώστε η χώρα να μπει σε πορεία κανονικότητας, ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη των εσωκομματικών ισορροπιών με στόχο να κερδίσει χρόνο έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να πορευθεί με κυβέρνηση μειοψηφίας και να συντηρήσει τις κοινοβουλευτικές του δυνάμεις χωρίς περαιτέρω απώλειες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από τη μάχη στην Κεντρική Επιτροπή επιχειρεί επί της ουσίας να βάλει φρένο στην κοινοβουλευτική αμφισβήτηση που δέχεται από μερίδα βουλευτών του και παράλληλα να μεταφέρει μήνυμα προς τους δανειστές πως ο ίδιος και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτουν αποθέματα αξιοπιστίας.
Μετά και την ουδέτερη στάση της "κίνησης των 53", η οποία φαίνεται πως δίνει πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, η προεδρική πλειοψηφία φαίνεται πως έχει τις δυνάμεις να βγει ενισχυμένη, ελέγχοντας ακόμη και το 60% των μελών από την Κεντρική Επιτροπή.
Ωστόσο οι τοποθετήσεις του Π. Λαφαζάνη, της Ζ. Κωνσταντοπούλου, βουλευτών και υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών δείχνουν πως αργά ή γρήγορα το χάσμα μεταξύ των οπαδών του εναλλακτικού σχεδίου και του εθνικού νομίσματος και των ευρωπαϊστών μεγαλώνει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον εκτιμούν πως η ρήξη και η διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αναπόφευκτη.
Και μπορεί όλοι να μιλούν για ενότητα, ωστόσο οι αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα και η ψήφιση νέων προαιπαιτούμενων μέσα στο επόμενο διάστημα, θα κάνει πιο εμφανή ακόμη τη διάσταση απόψεων.
Ακόμη και η "κίνηση των 53" που στην παρούσα φάση επιχειρεί να συντηρήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως κυρίαρχο του παιχνιδιού στα κομματικά όργανα δεν δεσμεύεται για τη μελλοντική στάση της.
Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που αργά ή γρήγορα θα ψηφιστούν στη Βουλή και θα έχουν τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν και την άρση εμπιστοσύνης της συγκεκριμένης εσωκομματικής πτέρυγας, η οποία αν και αποδέχεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά δεν πρόκειται να πει συνολικά το ναι και να δώσει λευκή επιταγή αντιλαϊκών μέτρων.
Άλλωστε αυτό φάνηκε και από το κείμενο θέσεων και προθέσεων που γνωστοποίησαν στην Κεντρική Επιτροπή. 
Και παρότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του βάζουν στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής ένα νέο εσωκομματικό δημοψήφισμα, επιχειρώντας να λάβουν μια απόφαση σε διευρυμένη βάση και επί του συνόλου των μελών σε όλη την Ελλάδα, το βέβαιο είναι πως ακόμη κι αν βγουν νικητές σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβερνητική φθορά από τα μέτρα που θα έρχονται στη βουλή και οι απώλειες θα είναι δεδομένες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν πλέον καθαρά για προσφυγή σε εθνικές κάλπες, προκειμένου η λύση να δοθεί και πάλι από τον λαό, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την κατάρτιση λίστας υποψηφίων.
Οι πύρινες ομιλίες, η σφοδρή κριτική, οι κατηγορίες για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, ακόμη και τα υπονοούμενα στελεχών για "κανιβαλισμό" πρώην υπουργών, τα ΜΜΕ και υπό την ανοχή της κυβέρνησης καθιστούν σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου πως ένα μεγάλο μέρος του κόμματος δεν πρόκειται να στηρίξει τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα στην πορεία με το τρίτο μνημόνιο.
Την ίδια ώρα οι δανειστές παρακολουθούν εκτός από τα οικονομοτεχνικά στοιχεία την ικανότητα της κυβέρνησης να πορευθεί μακροπρόθεσμα και να υποστηρίξει μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα κλειδώσουν το τρίτο μνημόνιο και τα 86 δισ. ευρώ που το συνοδεύουν.
Ως εκ τούτου, για τον Αλέξη Τσίπρα η αναβάπτιση μέσα από εθνικές εκλογές έχοντας προηγηθεί έκτακτο συνέδριο διευρυμένο σε αριθμό μελών που θα τον καθιστά κυρίαρχο του κόμματος, φαντάζει ως η μόνη οδός ώστε να συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης