Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σπίρτζης: Το 80% των μεγάλων έργων πάνε σε λίγους - Το σχέδιο νόμου που αλλάζει τα πάντα στα έργα

Σπίρτζης: Το 80% των μεγάλων έργων πάνε σε λίγους - Το σχέδιο νόμου που αλλάζει τα πάντα στα έργα
Με τον νέο νόμο εισέρχονται δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν την συγκέντρωση των έργων
«Ο κύκλος των εκχωρήσεων των μεγάλων δημοσίων έργων σε λίγους έκλεισε και ανοίγουμε τον κύκλο των παραχωρήσεων σε συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».
Με τη φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύου κ. Χρήστος Σπίρτζης έδωσε στη δημοσιότητα για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα το πνεύμα εκχωρήσεων που διακατέχει τα δημόσια έργα.
Παράδειγμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με βάση τη συμφωνία υπάρχουν κάποια παράδοξα.
Ανάμεσα σε αυτά είναι ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει μισθώματα στην εταιρεία που το εκμεταλλεύεται για την στέγαση κρατικών φορέων.
Μεταξύ αυτών είναι ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου , το κτήριο της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών που βρίσκονται στο χώρο του αεροδρομίου.
Η φιλοσοφία του σχεδίου – νόμου είναι να σταματήσει η ροή των έργων σε λίγες κατασκευαστικές εταιρείες που με το σημερινό καθεστώς, αναλάμβαναν το 80% των δημοσίων έργων.
Με το νέο νόμο εισέρχονται δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν την συγκέντρωση των έργων.
Ως πρώτο μέτρο αποτροπής θα είναι με κριτήριο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρείας.
Όταν θα το ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο, θα υποχρεώνεται να προσλάβει πρόσθετους μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό για την ανάληψη νέου έργου.
Επίσης θα δημιουργηθεί μητρώο μηχανικών έτσι ώστε η αναζήτηση προσωπικού να γίνεται μέσα από τις συγκεκριμένες λίστες για να μη χάνονται εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο - νόμου η ανάδοχος εταιρεία του έργου να είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει απασχόληση σε μακροχρονίως ανέργους.
Ακόμη ο ανεξάρτητους μηχανικός παρακολούθησης του έργου θα προσλαμβάνεται από το δημόσιο με διαγωνισμό ενώ μέχρι τώρα γίνονταν από την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 27 άρθρα τα οποία τίθεται σε διαβούλευση με τους φορείς.
Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός είπε για τις αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση στο διαγωνισμό του αεροδρομίου του Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης.
Μεταξύ των αλλαγών είναι η υψηλή βαθμολογία (συντελεστής βαρύτητας 25%) που θα λάβει ο υποψήφιος αν καταβάλει τη χρηματοδοτική συνδρομή του δημοσίου, ύψους 220.000.000 ευρώ, καθώς και η αύξηση του ποσοστού του δημοσίου στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου στο 40%-45%.
Ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά πως οι αλλαγές στον διαγωνισμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι δείχνουν και το νέο μοντέλο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, αν επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές, με τις παραχωρήσεις.
Ο κ. Σπίρτζης καταφέρθηκε κατά τα διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό τη γερμανική Fraport.
Έκανε λόγο για ανεπαρκή στελέχωση του ΤΑΙΠΕΔ και επανέλαβε πως η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό από τους δανειστές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης