Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα - Σπαζοκεφαλιά οι μετεκλογικές συνεργασίες

tags :
Guardian: Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα - Σπαζοκεφαλιά οι μετεκλογικές συνεργασίες
Ο Τσίπρας αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, ωστόσο χωρίς αυτοδυναμία
H κορυφαία ελληνίδα Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου ορκίστηκε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
H Θάνου, h πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας , τη στιγμή που η ημερομηνία για τις εκλογές στην Ελλάδα - τις πέμπτες σε έξι χρόνια - θα ανακοινωθεί επίσημα από τον Προκόπη Παυλόπουλο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά είναι πιθανό να προγραμματιστούν για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πυροδότησε τις πρόωρες εκλογές μετά από μια σημαντική εξέγερση που υπέστη από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα υπενθυμίζει ο Guardian.
Την Τετάρτη, ο ίδιος απέκλεισε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας , ενώ παραιτήθηκε σε μόλις επτά μήνες από την εκλογή του.
Η συμφωνία εγκρίθηκε με την υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζει ο Guardian και επισημαίνει ότι οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν απέναντί του.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν είχε μείνει με άλλη επιλογή από το να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο η Ελλάδα αθετήσει τις οφειλές της και να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.
Ο Τσίπρας αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εκτιμά η εφημερίδα, αν και είναι ασαφές κατά πόσον θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνος του.
Έχει αποκλειστεί μια συμμαχία με οποιοδήποτε από τα κεντρώα κόμματα της αντιπολίτευσης: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ή το μικρό κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι.
Είναι απίθανο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη Λαϊκή Ενότητα, που σχηματίστηκε από τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή, ή το κομμουνιστικό κόμμα ΚΚΕ, καταλήγει ο Guardian.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης