Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους - Αργή η πρόοδος με την αξιολόγηση

tags :
Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με αξιωματούχους - Αργή η πρόοδος με την αξιολόγηση
Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μία συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ετοιμάσει η Αθήνα
Οι συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα έχουν ως αποτέλεσμα το ξεκλείδωμα κεφαλαίων και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχωρούν με αργούς ρυθμούς και μία συμφωνία δεν είναι πιθανή στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Αυτό τονίζει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, χωρίς να τις κατονομάζει ή να λέει εάν προέρχονται από την πλευρά των θεσμών ή της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές είπαν ακόμη ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μία συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ετοιμάσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
«Έχουμε αργή πρόοδο», ανέφερε συγκεκριμένα μία από τις πηγές του Reuters.
«Δεν θα περίμενα μία τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου.
Είναι πολύ νωρίς.
Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες έπειτα από αυτήν».
Το μεγαλύτερο εμπόδιο που παραμένει είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων, στα οποία η Ελλάδα αντιδρά, είπε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να έχει ολοκληρωθεί μία συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στις 23 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ατμόσφαιρα κρίσης εκείνη τη στιγμή.
Όμως, είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την επόμενη δόση των χρημάτων από το πακέτο διάσωσης μέχρι τα μέσα Ιουλίου, οπότε δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.
Η δεύτερη πηγή είπε επίσης στο Reuters ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας σχετικά με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη Γερμανία, το μεγαλύτερο δανειστή από την πλευρά της Ευρώπης, να αντιδρά δημόσια, λέγοντας ότι η Αθήνα δε χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις 9 Μαΐου, εν μέσω αναφορών ότι επίκειτο μία συμφωνία.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, είχε πει τότε στους δημοσιογράφους:
«Είμαστε στο 99% της διαδρομής, έχουμε συγκλίνει σχεδόν σε όλα τα κομμάτια της διαπραγμάτευσης», αναφερόμενος στο βασικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Αλλά προσέθεσε ότι χρειαζόταν περισσότερη δουλειά σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης