Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Τα νομοσχέδια - Τα «εργαλεία» της ανάπτυξης - Το κόμμα σε αναμονή - Συνέδριο για το φθινόπωρο

tags :
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Τα νομοσχέδια -  Τα «εργαλεία» της ανάπτυξης - Το κόμμα σε αναμονή - Συνέδριο για το φθινόπωρο
Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του να επιμένουν πως η στροφή στην ανάπτυξη, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η απονομή δικαιοσύνης είναι τα αντίβαρα στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων της συμφωνίας.

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο - Δεν υπάρχει καλοκαίρι για τους υπουργούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Πρωθυπουργό να καλεί τους υπουργούς του να καταθέσουν όλα τα έτοιμα νομοσχέδια που βρίσκονται στα συρτάρια των υπουργείων, τα οποία δεν είχαν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, λόγω της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών.
Πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να εισέλθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες είναι ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων οκταετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων.
Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση προσδοκά πως θα σημάνει σε διεθνές επίπεδο ένα ζωηρό επενδυτικό προσκλητήριο, καθώς θα εμπνέεται εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ενώ θα απλοποιηθούν σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την πάταξη του λαθρεμπορίου σε πετρελαιοειδή και καπνικά προϊόντα, ενώ θα ανοίξει και την ατζέντα της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μία συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Επιπλέον, σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και των συμφερόντων, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει συνολικά σελίδα.

Τα «εργαλεία» για την ώθηση της οικονομίας

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως πέραν από την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά που επιφέρει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θεωρεί πως το κλίμα στην οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά από την έναρξη του waiver των ομολόγων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον, η καταβολή 700 εκατ. μηνιαίως ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, αναμένεται να επανεκκινήσεις την οικονομία και να τονώσει σημαντικά την αγορά.
Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Κλειδώνει το συνέδριο για το φθινόπωρο

Πρώτα η οικονομία και η κοινωνία, το φθινόπωρο το κόμμα, η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυπτε στο bankingnews.gr ότι η επικρατούσα εισήγηση για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου είναι να μεταφερθεί τον Οκτώβριο, κάτι που φαίνεται να υιοθετεί και ο Αλέξης Τσίπρας.
Η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο Πρωθυπουργός, τόσο για τους θερινούς μήνες όσο και για το φθινόπωρο, επιθυμεί η κυβέρνηση και το κόμμα να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις και στη στήριξη της κοινωνίας, με την εφαρμγή έστω και μέρους του παράλληλου προγράμματος, και τις εσωκομματικές διαδικασίες να μεταφέρονται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως πρέπει να προηγηθεί ένας σοβαρός και αξιόπιστος προσυνεδριακός διάλογος, ο οποίος θα δίνει έμφαση στη διεύρυνση του κόμματος, έτσι ώστε να εκφράζει μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Άλλωστε, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη κα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ δεν αποκλείουν εξελίξεις και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένας ακόμα σημαντικό λόγος που προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου τη διεξαγωγή του συνεδρίου για το φθινόπωρο, είναι η εγγραφή και νέων μελών στις κομματικές οργανώσεις, ώστε να υπάρξει αύξηση του αριθμού των συνέδρων που θα λάβουν μέρος στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως στο συνέδριο πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον 4.000 σύνεδροι, και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει το λεγόμενο «μέτρο» συμμετοχής μελών τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, και να αυξηθεί από 1 προς 10 που είναι σήμερα.
Επιπλέον, βάσει του καταστατικού, για να έχει δυνατότητα κάποιο νέο μέλος να είναι σύνεδρος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα κομματικά μητρώα τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν.
Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν πως το συνέδριο μεταφέρεται για το φθινόπωρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, το φθινόπωρο η κατάσταση στην οικονομία θα έχει εξομαλυνθεί, το κυβερνητικό έργο θα έχει «φουλάρει», με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του να εκτιμούν πως θα βρίσκεται σε προνομιακή θέση, παρά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων.
Επιπλέον, μια σειρά από γεγονότα που αφορούν στην απόδοση της δικαιοσύνης σε μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, αλλά και το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα αποτελούν σημαντικό αβαντάζ για τον Πρωθυπουργό.
Οι συνεδριακές διαδικασίες αναμένεται να κλειδώσουν στην επόμενη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

(Πρώτη Ενημέρωση: 12:14, Τετάρτη 25 Μαΐου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης