Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καρβούνης: Το φθινόπωρο η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην υλοποίηση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη

tags :
Καρβούνης: Το φθινόπωρο η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην υλοποίηση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη
"Η εφαρμογή είναι το κλειδί" υπογραμμίζει, χωρίς την οποία "όλες οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα έως τώρα, δεν θα έχουν καμιά αξία".
"Το φθινόπωρο θα είναι η ώρα της αλήθειας" για την Ελλάδα, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, τονίζοντας ότι "πρέπει να γυρίσουμε σελίδα οριστικά και από τη διαχείριση κρίσεως να περάσουμε στην υλοποίηση, τη σταθερότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη".
Σ' αυτή την προσπάθεια βλέπει έναν αυξημένο προσωπικό ρόλο, καθώς εκτός από ευρωπαίος αξιωματούχος όπως λέει χαρακτηριστικά "είμαι και Έλληνας και διακαής μου πόθος είναι να δω τη χώρα μου να βγαίνει νικήτρια από αυτή την πολύχρονη περιπέτεια".
Όπως λέει "έχουμε δύο σκαλοπάτια μπροστά μας" και διευκρινίζει ότι το πρώτο αφορά "την πλήρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 2,8 δισ. αμέσως μετά το καλοκαίρι", αφού εφαρμοστούν τα τελευταία προαπαιτούμενα.
Το δεύτερο αφορά την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο, κατά την οποία θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως η επιχειρησιακή εφαρμογή του ΤΑΙΠΕΔ, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και για την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και η εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
"Η εφαρμογή είναι το κλειδί" υπογραμμίζει, χωρίς την οποία "όλες οι σκληρές αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα έως τώρα, δεν θα έχουν καμιά αξία".
Στα ευαίσθητα θέματα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς και τονίζει, ότι "πολλά θα εξαρτηθούν από την αρτιότητα και ποιότητα των Ελληνικών προτάσεων".
Για το Brexit επαναλαμβάνει τη σημασία της ταχύτητας με την οποία πρέπει να ενεργοποιήσουν οι Βρετανοί το άρθρο 50, προκειμένου "να χτίσουμε μια νέα σχέση επωφελή για όλους", ενώ είναι κατηγορηματικός ότι "δεν μπορεί να υπάρξει σχέση a la carte".
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία τονίζει, ότι "πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".
Εκτιμά ωστόσο, ότι "η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό λειτουργεί" και η γειτονική χώρα "φαίνεται ότι δεν θέλει να γκρεμίσει, ό,τι έχουμε χτίσει", καθώς οι ροές εξακολουθούν να είναι χαμηλές.
Αναφερόμενος στα κρούσματα διεθνούς τρομοκρατίας τονίζει ότι "δεν θυσιάζουμε την ασφάλειά μας" και απαριθμεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
Για το προσεχές μέλλον ο κ. Καρβούνης βλέπει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν "ως συνέπεια του βρετανικού δημοψηφίσματος και των άλλων τραυματικών εμπειριών των τελευταίων μηνών", αλλά όπως λέει "σε καμία περίπτωση τροποποίηση των Συνθηκών".
Θεωρεί δε, ότι το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα το Σεπτέμβριο θα έχει καθοριστικό ρόλο.
Στη φαρέτρα της Επιτροπής θεωρεί ισχυρά όπλα το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, την πρόοδο στην ψηφιακή ένωση και την συμπερίληψη του παράγοντα "κοινωνία" στις χώρες-μέλη για σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης.
Καταλήγοντας καταγγέλλει το "blame game", σύμφωνα με το οποίο για κάθε καλό που συμβαίνει σε μια χώρα της ΕΕ, τα εύσημα παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ για κάθε τι αρνητικό φταίει η Ευρώπη.
Όπως λέει χαρακτηριστικά "η Ευρώπη είναι πακέτο all inclusive, δεν μπορείς να κρατάς ό,τι σε συμφέρει και στα δύσκολα να αδιαφορείς ή χειρότερα ακόμη πελεκάς τα θεμέλια ενός οικοδομήματος που είναι πολύ πιο εύθραυστα από αυτά του εθνικού κράτους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης