Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος: Έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση – Κίνδυνος για την εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων

Χρυσόγονος: Έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση – Κίνδυνος για την εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει μείωση εσόδων στα ταμεία είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και προς το παρόν δεν βλέπουμε άμεση λύση του ζητήματος διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος έβαλε κατά της κυβέρνησης για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι θα φέρει μείωση εσόδων στα ταμεία και πρέπει να βρεθεί άλλη λύση.
«Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτά τα επίπεδα, φοβάμαι πώς αντί για αύξηση εσόδων, θα προκαλέσει μείωσή τους.
Πρέπει να αναζητηθεί μια άλλη λύση, η οποία θα εστιάζει στα ανείσπρακτα χρέη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που ανέρχονται περίπου στα 30 δις ευρώ και αντιστοιχούν στις πράγματι καταβαλλόμενες εισφορές τριών ετών.
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατον να βγεις με οφειλόμενες εισφορές αυτού του ύψους είτε ασφαλιστικός οργανισμός είτε ο,τιδήποτε και να είσαι» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84» ο κ.Χρυσόγονος, ο οποίος υπήρξε επικριτικός και για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης..
«Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι εντός του 2017 το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλλει περίπου 16 δις ευρώ σε τοκοχρεωλύσια, εκ των οποίων τα 3 από πρωτογενή πλεονάσματα  -βάσει του προγράμματος - και κάπου 13 δις θα πρέπει από κάπου να τα δανειστεί.
Δεδομένου ότι οι αγορές είναι κλειστές για την Ελλάδα και ότι τα επιτόκια των ομολόγων μας στη δευτερογενή αγορά κινούνται ακόμα σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, ο μόνος τρόπος είναι να τα πάρουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), από το ΔΝΤ ή και από τους δύο.
Στην πράξη αυτό λέει ότι δεν αρκεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς θα φέρει μόνον 6 δις στην … δοσομανή χώρα μας, αλλά ότι χρειαζόμαστε και άλλη μία αξιολόγηση εντός του 2017, έστω και στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες υποχρεώσεις μας.
Εάν η αξιολόγηση κλείσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μόλις και μετά βίας θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε τον Ιούλιο.
Από εκεί και πέρα πάλι θα λαχανιάζουμε, πάλι θα στεγνώνει από ρευστό η αγορά, διότι το Δημόσιο θα καθυστερεί τους ρυθμούς πληρωμών του προς τους προμηθευτές του, στο εσωτερικό.
Πρέπει να κλείσουμε τις δύο αξιολογήσεις που θα απαιτηθούν εντός του 2017 με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν δύο προυποθέσεις: Να μπορέσει η κυβέρνηση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του διοικητικού και κυρίως του φοροεισπρακτικού μηχανισμού πχ από τους 2 χιλιάδες καταγεγραμμένους στη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί έως τώρα μόνον 200.
Καλό είναι αυτό αλλά δεδομένης της κατάστασης θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ακόμα και με ενίσχυση της αιχμής του δόρατος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με μετάταξη ή και με προσλήψεις προσωπικού.
Δεύτερη προϋπόθεση αποτελεί το να παρουσιάζουμε ένα πιο ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, εκεί όπου συμφωνούμε και δεν μιλώ για συγκυβέρνηση ή κάτι άλλο.
Λόγου χάρη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και προκειμένου να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας, θα μπορούσαν να μετέχουν και παρατηρητές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενιαίας γραμμής ως προς την απόκρουση της απαίτησης για πλεονάσματα 3,5% επί μια δεκαετία» επεσήμανε ο κ.Χρυσόγονος.
Όσον αφορά το Κυπριακό και τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το ρόλο του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ο κ.Χρυσόγονος είπε ότι δεν πιστεύει ότι «η συμμετοχή του Ελληνα ΥΠΕΞ παρακώλυσε την εξέλιξη ή πρόοδο των διαπραγματεύσεων».
«Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων παρακωλύει η τουρκική εμμονή σε θέσεις που αν γίνουν αποδεκτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον σπόρο μέσα από τον οποίο θα φυτρώσει -μετά από χρόνια - η προσφυγοποίηση συνολικά του κυπριακού ελληνισμού, που θα πρέπει να μπορέσει να παραμείνει στην Κύπρο και αυτό οφείλουμε να διασφαλίσουμε με μία πραγματική λύση .
Είναι ακόμη προφανές ότι οι Τούρκοι ιθύνοντες, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν την πρόθεση, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να κάνουν τις απαιτούμενες υπερβάσεις και ιδίως ο κ Ερντογάν, ο οποίος κινεί τα νήματα στην πραγματικότητα και βρίσκεται μπροστά σε ένα δημοψήφισμα για το οποίο έχει την ανάγκη στήριξης και του ακραίου κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, που υποστηρίζει την προσάρτηση των κατεχομένων» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης