Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - Που «αποδίδονται» ευθύνες

tags :
Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - Που «αποδίδονται» ευθύνες
Στο πόρισμα 466 σελίδων χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια όπου περιγράφονται τα ευρήματα για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αντίστοιχα
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (16/1/2017) το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Το πόρισμα είναι έκτασης 466 σελίδων και είναι χωρισμένο σε δυο ενότητες: μία για τα ΜΜΕ και μία για τα κόμματα, ενώ καταλογίζονται ευθύνες σε στελέχη τραπεζών και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στα ΜΜΕ, η συνολική χρηματοδότηση-τραπεζών σε ΜΜΕ υπολογίζεται 1,27 δισ. ευρώ, με το σημαντικότερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.

Η συνολική έκθεση που έχουν οι τράπεζες σε ΜΜΕ


Στο πόρισμα αναφέρεται πως «οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ δίχως εξασφαλίσεις και εγγυήσεις», για τις οποίες «αγωνίζονται να πετύχουν μόνο μετά τον Ιανουάριο του 2015».
Επίσης αναφέρεται πως όλα τα δάνεια που δόθηκαν στα χρόνια της κρίσης είχαν σκοπό «να αναχρηματοδοτήσουν προηγούμενα δάνεια που αδυνατούσαν επί χρόνια να εξοφλήσουν και με τη μέθοδο αυτή πληρώνονταν οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των δανείων και αυτά εμφανίζονταν ενήμερα και εξυπηρετούμενα.
Στην πραγματικότητα όλα αυτά γινόταν ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τραπεζικό δανεισμό, ενώ ο κανόνας ήταν κανένας επιχειρηματίας των ΜΜΕ να μην βάζει το χέρι ''στην τσέπη'', δηλαδή είχαν και έχουν επιχειρήσεις ΜΜΕ με δανεικό χρήμα, που σε τελική ανάλυση δεν μπορούσαν και να το εξυπηρετήσουν».

Τα δάνεια των κομμάτων

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στα δάνεια στα κόμματα καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις κυρίως στις πολλαπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών εγγυήσεων.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο πόρισμα, από τις καταθέσεις των μαρτύρων «δεν υπολείπεται καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα κόμματα υπερδανειοδοτήθηκαν, ιδίως πριν και ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, και αυτό που συνέβη συστηματικά από το έτος 2000 μέχρι και το 2009, συνιστούσε έμμεση χρηματοδότησή τους, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη διάταξη του άρθρου 29 του Συντάγματος, η οποία επιτάσσει τον με ίσους όρους ανταγωνισμό των κομμάτων, όμως η αθρόα δανειοδότηση μόνο δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία στις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 2004, 2007 και 2009 απογειώθηκε στον …ουρανό, καθιστούσε την συνταγματική πρόβλεψη για με ίσους όρους ανταγωνισμό των κομμάτων γράμμα κενό».

Αφαιρέθηκαν οι αναφορές στον Στουρνάρα

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση των βουλευτών που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αφαιρέθηκαν τελικά από το πόρισμα οι αναφορές στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδόθηκε στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Διαψεύδει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τις αναφορές στον Στουρνάρα

Στη διάψευση όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για αναφορές στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, προχώρησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης.
«Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα.
Υπήρχαν διάφορες προτάσεις.
Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή.
Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη.
Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει.
Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Μπαλωμενάκης.
Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, Σπυρίδων Λάππας, σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προτάσεις της πλειοψηφίας και τόνισε ότι στις εισηγήσεις της, δεν υπάρχει καμία πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και δεν καταλογίζονται ποινικές ευθύνες τόσο σε πολιτικά πρόσωπα όσο και στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
«Αυτό το κείμενο που έχει διαρρεύσει σε Μέσα Ενημέρωσης δεν αποτυπώνει το πνεύμα της εισήγησης μας.
Το δικό μας κείμενο παραδόθηκε σε όλους τους εισηγητές πριν 45 λεπτά και αυτό είναι που αποτυπώνει τις δικές μας τελικές εισηγήσεις και προτάσεις.
Σε αυτό λοιπόν το κείμενο δεν υπάρχει καμία πρόταση για Προανακριτική.
Δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.
Ερωτώμενος ειδικότερα για τον κ. Στουρνάρα ο κ. Λάππας απάντησε ότι ούτε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταλογίζονται ευθύνες στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης