Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ): H μάχη με την απώλεια ΦΠΑ θα δώσει αέρα νίκης στον προϋπολογισμό

tags :
Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ): H μάχη με την απώλεια ΦΠΑ θα δώσει αέρα νίκης στον προϋπολογισμό
Άρθρο του Δημήτρη Καμμένου στο www.bankingnews.gr
Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει στην online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η απόδοση του Φ.Π.Α στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής θα είναι τα δύο νέα «όπλα» που ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροκλοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού κ. Αλεξιάδη στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα σχετικά με την απώλεια εσόδων Φ.Π.Α [Βίντεο Επίκαιρης Ερώτησης (15.09.16), Πρακτικά Επίκαιρης Ερώτησης].
Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet, προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εγκρίνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet, ενώ η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, με έγγραφό της (Παράρτημα 1) πιστοποιεί την τεχνική επάρκεια των συστημάτων να δεχτούν το σύνολο των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο στον εξυπηρετητή τους (ΓΓΔΕ, 2016, σ.158/15.09.16).
Με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνεται η άμεση απόδοση ή προείσπραξη του ΦΠΑ:
• Ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
• Θα καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Με το νέο σύστημα, ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.
• Το κόστος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών θα είναι μικρό ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει φρένο στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των κινήσεων/συναλλαγών της κάθε επιχείρησης. Το νέο σύστημα διευκολύνει τον φορολογικό έλεγχο καθώς θα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων, ή περιπτώσεις που δεν εκδόθηκαν αποδείξεις. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων και να διασταυρώνουν τα στοιχεία αυτά με τα κέρδη που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις.
Τα 5 δισεκατομμύρια που απωλέσθησαν το 2014 ισοδυναμούν με τα μέτρα που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει πέρυσι για τα επόμενα τρία χρόνια. Αν είχαν εισπραχθεί τα χρήματα αυτά το 2014, θα υπήρχαν στο ταμείο και θα μπορούσαν για παράδειγμα να εξυπηρετήσουν το 95% του κόστους εξυπηρέτησης των τόκων του δημοσίου χρέους για το 2014.
Με δεδομένη την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί μεσοσταθμικά και αναλογικά η ίδια απώλεια εσόδων Φ.Π.Α. όπως την προηγούμενη πενταετία, η νέα απώλεια στο τέλος του 2021 θα ανέρθει στα €40 δισ. από €32,254 δισ. - Πίνακας B6 (CASE, 2016, pp.69). Τα διαφυγόντα έσοδα από τον Φ.Π.Α.(€5 δισ.) θα μπορούσαν να μειώσουν την υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων που καθιστά την πατρίδα μας μη ανταγωνιστική, ενώ την ίδια στιγμή, μέρος των εσόδων αυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απομείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία κατά €800 εκατ., αλλά και για να μειωθεί το Φ.Π.Α. στην εστίαση.
Με αυτά τα μέτρα θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα της κάθε οικογένειας προς όφελος της αύξησης της κατανάλωσης- ΑΕΠ. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ότι για την Ελλάδα οι απώλειες ανέρχονται σε €6,412 δισ. (2010), €8,501 δισ. (2011), €6,068 δισ. (2012), €6,347 δισ. (2013) και €4,926 δισ. (2014) - Πίνακας 1 (CASE, 2016, pp.69], Πίνακας 2 (CASE, 2016, pp.29)





Το ποσοστό απώλειας ανά έτος ανέρχεται σε 28,66% (2010), 36,14% (2011), 30,68% (2012), 33,51% (2013) και 27,99% (2014) - Πίνακας 3 (CASE, 2016, pp.70)



Τέλος, είναι σημαντικό να δούμε το διάμεσο του ΦΠΑ σε όλες τις χώρες τις ΕΕ - Πίνακας 4 (CASE, 2016, pp.12, cf. TAXUD, 2016)


 
*Ο Δημήτρης Καμμένος είναι Οικονομολόγος και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης