Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Μενδώνη (γ.γ. υπ. Πολιτισμού): Ο τάφος στην Αμφίπολη έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση!

Μενδώνη (γ.γ. υπ. Πολιτισμού): Ο τάφος στην Αμφίπολη έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση!
Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου ...
Στην ερώτηση για το εάν ο τάφος είναι συλημένος, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη απάντησε: «ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε.
Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Για το δάπεδο στον τρίτο θάλαμο, η κα. Μενδώνη ρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
«Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα», δήλωσε η κα. Μενδώνη.
«Το μνημείο έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Μήπως είναι θαμμένος κάποιος βασιλιάς», ρωτήθηκε από δημοσιογράφο η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού,
«Το ποιός είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες», απάντησε η κα. Μενδώνη.
Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη ανέφερε ότι, σε συνεννόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο διάστημα χρειαστεί.
Τέλος, η κα. Μενδώνη κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση της κ.Ντ. Κίγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο. Η ίδια απάντησε: Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης