Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Διεθνή μέσα για τις αποκαλύψεις στην Αμφίπολη: Πιθανός ένοικος του τάφου ο Ηφαιστίωνας - Στα ύψη ο ενθουσιασμός των Ελλήνων!

Διεθνή μέσα για τις αποκαλύψεις στην Αμφίπολη: Πιθανός ένοικος του τάφου ο Ηφαιστίωνας - Στα ύψη ο ενθουσιασμός των Ελλήνων!
Το ΒΒC εστιάζει στον ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει στους Έλληνες οι ανακαλύψεις
Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσω ενημέρωσης έχει προσελκύσει η σπουδαία ανακάλυψη του σκελετού στον υπόγειο χώρο του τάφου της Αμφίπολης.
Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκάλυψη μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου και σκελετού νεκρού στον τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης.
Mάλιστα το δίκτυο Disvovery News αναφέρεται και στον πιθανό ένοικο του τάφου, φιλοξενώντας τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία τονίζει πως είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.
«Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί παρά να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο άντρα της εποχής. Συνήθως όσους πέθαιναν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τους έθαβαν επί τόπου, δηλαδή στο εξωτερικό. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι δύο μόνο σώματα νεκρών ταριχεύθηκαν ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους: Ο Αλέξανδρος ο ίδιος και ο Ηφαιστίωνας» αναφέρει η Κινγκ.
«Πιστεύω πως εάν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα - ή κάποιον σαν αυτόν» υποστηρίζει η Κινγκ.
Στη συνέχεια, το Discovery News κάνει μία παράθεση των βιογραφικών στοιχείων του Ηφαιστίωνα, του πιο πιστού από τους συντρόφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδελφικού του φίλου από τα παιδικά του χρόνια, όπως γνωρίζουμε από τις ιστορικές πηγές.
«Και οι δυο ήταν μαθητές του Αριστοτέλη» λέει το Discovery. «Αν και αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως υπήρξε σεξουαλική σχέση μεταξύ του ωραίου Ηφαιστίωνα και του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής που να επιβεβαιώνει πως υπήρξαν εραστές. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα του βιβλίου "Αλέξανδρος: Δισημία της Μεγαλειότητας" Guy MacLean Rogers, οι σύγχρονές μας κατηγοριοποιήσεις της σεξουαλικότητας (ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος, ή bisexual) δεν ίσχυαν τότε. Στην αρχαία Ελλάδα, το να ακολουθήσεις την επιθυμία σου, όπως πρόσταζε ο θεός Έρωτας για έναν άλλο άντρα ή μια γυναίκα, απλώς δεν περιόριζε τους άντρες και τις γυναίκες σε ένα "στρατόπεδο"».
«Όποια κι αν ήταν η φύση της σχέσης του, όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε, ο Αλέξανδρος τον θρήνησε όσο κανείς, ξύρισε τα μαλλιά του, δεν έτρωγε για μέρες, εκτέλεσε το γιατρό του και προχώρησε σε μια πολύ ακριβή κηδεία».
Παράλληλα η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC προβάλλει επίσης το θέμα με τονίζοντας ότι ο σκελετός είναι πιθανό «να λύσει το αίνιγμα» της Αμφίπολης. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο, γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στο λυκόφως της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, επισημαίνεται, ότι στις ανασκαφές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο τριών θαλάμων, διακοσμημένο με μαρμάρινες Σφίγγες και με ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο.
Στα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θάφτηκε στην Αίγυπτο, αλλά ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί.
Από την άλλη το BBC αναφέρεται στον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει το μνημείο στον ελληνικό λαό, υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά στην Αμφίπολη, τον περασμένο Αύγουστο, που είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «μια σημαντική ανακάλυψη».
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο οι σημερινές αποκαλύψεις έρχονται για να επιτείνουν αυτόν τον ενθουσιασμό ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή ανασκαφή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης