Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη εκπέμπει ο Paul Krugman - Η κατάστασή της είναι πολύ χειρότερη από τη χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας...

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη εκπέμπει ο Paul Krugman - Η κατάστασή της είναι πολύ χειρότερη από τη χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας...
Η Ιαπωνία δεν βίωσε ποτέ τη φτώχεια που βιώνει σήμερα η Ευρώπη...
Ισχυρό σήμα κινδύνου για την πραγματική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας εκπέμπει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Paul Krugman.
"Η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν η χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας", έσπευσε να προειδοποιήσει - μέσω συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg - στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.  
"Όταν ακούω τους Ευρωπαίους να ισχυρίζονται πως η Ευρώπη δεν είναι Ιαπωνία, συμφωνώ μαζί τους... Η Ιαπωνία δεν βίωσε ποτέ το μέγεθος της φτώχειας που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Δεν είχαν ποτέ τόσο υψηλή και τόσο μαζική ανεργία. Δεν υπήρξε ποτέ μέρος της Ιαπωνίας που να βρέθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ισπανία και η Ελλάδα", υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Krugman.
Εστιάζοντας στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο ίδιος διεμήνυσε πως "η ραγδαία άνοδος της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ δεν έχει ενισχύσει την ανάπτυξη. Στον αντίποδα, η ανισότητα έχει πλήξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Κανείς μας δεν θέλει να γίνουμε Κούβα...".
Μόλις χθες ο Krugman εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Wall Street. "Ο τεράστιος χρηματοπιστωτικός κλάδος των ΗΠΑ τελικά έκανε περισσότερο κακό, από ότι καλό", υποστήριξε στο τελευταίο του άρθρο στους New York Times.
Χωρίς κανέναν δισταγμό, ο οικονομολόγος ανοίγει πόλεμο με τη Wall Street, υποστηρίζοντας πως έχει υπονομεύσει όχι μόνο την αμερικανική οικονομία, αλλά και την κοινωνία.
"Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν είναι μόνο υπερμεγέθης. Τελικά έχει πλήξει την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα έχει επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Αμερικανών πολιτών", αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος.
Όπως επισημαίνει ο Krugman, η δημόσια ζωή στις ΗΠΑ έχει καταστεί υπερβολικά εξαρτημένη από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αποτέλεσμα; Η διεύρυνση της ανισότητας και η οικονομική αστάθεια...
"Η αμερικανική κοινωνία έχει αφιερώσει πάρα πολλά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, χωρίς επί της ουσίας να έχει κερδίσει κάτι...", σπεύδει να διαμηνύσει ο οικονομολόγος.
Όπως προσθέτει, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν μπορεί να προάγει την ευημερία, αλλά ούτε και είναι σε θέση να διασφαλίσει την αναγκαία οικονομική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης