Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank – Στο +1,1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 – Οι 3 απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία

tags :
Deutsche Bank – Στο +1,1% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 – Οι 3 απειλές για την ευρωπαϊκή οικονομία
Kαθοδικές οι τάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα
Ανάπτυξη +1,1% «βλέπει» για την Ευρωζώνη το 2014, η Deutsche Bank, διατηρώντας ωστόσο, ορισμένες επιφυλάξεις…
Με έκθεσή της υπό τον τίτλο «Τhe House View», η γερμανική τράπεζα εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά +1,1% το 2014 και κατά +1,5% το 2015. Σημειώνεται πως το 2013 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -0,4%.
Όπως διαπιστώνει, η ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών «ξυπνά» από την ύφεση του 2013, με το 2014 να αποτελεί έτος ανάπτυξης ακόμα και για την δοκιμάζουσα περιφέρεια.
Στο θετικό κλίμα, προστίθεται η βελτίωση της μεταποίησης αλλά και η συρρίκνωση της ανεργίας, ιδίως σε Ελλάδα και Ισπανία, όπου ο δείκτης απασχόλησης έχει διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παρά τη συντελεσθείσα πρόοδο ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης απέχουν παρασάγγας από τα προ-κρίσης επίπεδα. Παράλληλα, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και η επιβράδυνση των εξαγωγών υπονομεύουν την υπάρχουσα ανάκαμψη.





Οι 3 απειλές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οικονομία της Ευρωζώνης απειλείται από 3 συγκεκριμένους παράγοντες.

1. Χαμηλός πληθωρισμός

Ο πληθωριστικός δείκτης διολίσθησε το Μάρτιο στο 0,5% ήτοι σε χαμηλό 4,5 ετών. Μάλιστα, σε Ελλάδα και Ισπανία ο πληθωρισμός είχε αρνητικό πρόσημο. Βέβαια, οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για σταδιακή επίταση των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, παρά την προσδοκώμενη άνοδο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει μακριά από το στόχο του 2%.




2. Ισχυρό ευρώ
Το ευρώ έχει καταγράψει κέρδη ύψους 15% έναντι του δολαρίου τα τελευταία 2 χρόνια, δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους τόσο για την ανάκαμψη όσο και για τον πληθωρισμό.




3. Αδύναμη πιστωτική επέκταση
Η πρόσβαση των εταιρειών στις πηγές χρηματοδότησης παραμένει εξαιρετικά αδύναμη. Σε 15 από τις συνολικά 18 χώρες, ο τραπεζικός δανεισμός διαγράφει αρνητική πορεία. Μάλιστα, δεδομένης της εξάρτησης των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό (70%), το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης