Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ορόσημο για τις αγορές - Αστάθεια λόγω Ρωσίας και τραπεζών

JP Morgan: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ ορόσημο για τις αγορές - Αστάθεια λόγω Ρωσίας και τραπεζών
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να φέρουν μια περιορισμένης έκτασης επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, ήταν μερικές από τις αιτίες της μεταβλητότητας στις αγορές σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική συγκράτησε τη μεταβλητότητα στις αγορές και εξηγεί γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων νωρίτερα τον Ιούλιο.
Καθώς όμως αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη χρονική στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια, η μεταβλητότητα παρεισέφρησε και πάλι στις αγορές. Έως τα τέλη Ιουλίου ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, ενώ η απόδοση των ομολόγων υψηλής απόδοσης αυξήθηκε απότομα καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των αγορών σε περίπτωση που άρχιζε η άνοδος των επιτοκίων.
Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, η JP Morgan αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολούθησε να κινείται σε θετική κατεύθυνση, σταθερά αν και αργά, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της περιοχής αυξήθηκε στο 54,0 τον Ιούλιο, διατηρούμενος χωρίς δυσκολία υψηλότερα από τα επίπεδα που σηματοδοτούν επέκταση της οικονομίας.
Τα στοιχεία για τις επιμέρους χώρες δεν ήταν όλα εξίσου ενθαρρυντικά, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να βραδυπορεί.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 11,5% τον Ιούνιο και υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την Ισπανία και την Ιταλία, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και στις δύο χώρες.
Ο πληθωρισμός διατηρείται σαφώς χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ και τον Ιούλιο μειώθηκε στο 0,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια που συνιστούν ασταθή στοιχεία του δείκτη τιμών, παρέμεινε αμετάβλητος.
Θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον.
Τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στο θέμα της Ρωσίας.
Οι αρχικές αντιδράσεις των αγορών στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν συγκρατημένες, καθώς οι αγορές τις εξέλαβαν ως λιγότερο αυστηρές σε σχέση με τις προβλέψεις.
Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα και σχεδόν όλες οι μετοχικές αγορές της Ευρώπης σημείωσαν πτώση προς τα τέλη του μήνα. Η Γερμανία επλήγη περισσότερο εν συγκρίσει με τις περισσότερες αγορές, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι κυρώσεις αναμένεται να επιφέρουν μια περιορισμένης έκτασης -αλλά ανεπιθύμητη- επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς ο πλήρης αντίκτυπος, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εφαρμογής των κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης