Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει στην Ευρώπη προειδοποιεί η J P Morgan - Μεγάλη πτώση του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs

Η ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει στην Ευρώπη προειδοποιεί η J P Morgan - Μεγάλη πτώση του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs
Αναθεωρούν επί  τα χείρω τις εκτιμήσεις για το ευρωπαϊκό νόμισμα οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι
Πτώση του ευρώ αλλά και κινήσεις από την ΕΚΤ μέσω της νέας μείωσης των επιτοκίων από 0,15% στο 0,05% αλλά όχι άμεσα υιοθέτησης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προβλέπουν οι αμερικανικοί οίκοι J P Morgan και Goldman Sachs με αφορμή την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014.
Η υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση βασίζεται τόσο στις απογοητευτικές αναπτυξιακές προσδοκίες, όσο και στην πορεία του πληθωρισμού αναφέρει η J P Morgan.
Ο  Draghi ο επικεφαλής τηα ΕΚΤ δήλωσε πρόσφατα στο Jackson Hole ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Η J P Morgan αναμένει
Πτώση του επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου παρέμβασης στο 0,05% από 0,15% και ενεργοποίηση των TLTROs, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν τα ποσά που θα λάβουν οι τράπεζες.
(Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μεταξύ 7,5 με 7,8 δισκ)
Επιπλέον, είναι πιθανό να υλοποιηθούν τα σχέδια για την αγορά ABS, ενώ καθίσταται σαφές ότι πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών QE δηλαδή ποσοτική χαλάρωση είναι υπό εξέταση
Ωστόσο η J P Morgan δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα σε ποσοτική χαλάρωση.
Τρεις εξελίξεις θα αποτρέψουν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2014.
Πρώτον, ο core πληθωρισμός σημειώνει οριακή αύξηση το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου του 2014. 
Δεύτερον, δεν υπάρχει ενιαία στάση και γραμμή στο εσωτερικό της ΕΚΤ και στο εσωτερικό της ΕΕ για ποσοτική χαλάρωση.
Τρίτον αναμένεται να προβλεφθεί από την ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πιάνει πάτο.
Οι εξελίξεις αυτές θα διευκολύνουν, τους χειρισμούς της ΕΚΤ και είναι πλέον πιθανό μέσα στους επόμενους 6 μήνες να υπάρξει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ποσοστό επιβεβαίωσης 50%.

Πτώση του ευρώ βλέπει η Goldman Sachs


Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs αναθεώρησε πλήρως τις εκτιμήσεις του για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Πλέον εκτιμά ότι το ευρώ θα διολισθήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου.
Σε έκθεση της στις 29 Αυγούστου η Goldman Sachs αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου προβλέποντας σε μεγάλη πτώση του ευρώ.
Συγκεκριμένα σε διάστημα 3 μηνών βλέπει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στα 1,29 δολάρια ανά ευρώ.
Σε 6 μήνες στα 1,25 δολάρια ανά ευρώ και σε 12 μήνες στα 1,20 δολάρια.
Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Goldman Sachs ήταν για 3 μήνες 1,35 δολάρια, για 6 μήνες στα 1,34 δολάρια και για 12 μήνες στα 1,30 δολάρια ανά ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρήθηκαν πλήρως.
Επίσης η Goldman Sachs αναθεώρησε σημαντικά και τις  μακροπρόθεσμες προβλέψεις της εκτιμώντας ότι στο τέλος του 2015  το ευρώ θα έχει διολισθήσει στα 1,15 δολάρια από 1,27 δολάρια παλαιότερη εκτίμηση και στο τέλος τους  2016 το ευρώ θα έχει υποχωρήσει έως 1,05 δολάρια από αρχική εκτίμηση 1,23 δολάρια.
Για το τέλος του 2017 η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ευρώ θα έχει διολισθήσει στο 1 προς 1 με το δολάριο από 1,20 δολάρια αρχική εκτίμηση.
Η Goldman Sachs άλλαξε στρατηγική και πλέον εκτιμά πτώση του ευρώ ήδη από τον Απρίλιο του 2014 αλλά οι εκτιμήσεις της παρέμεναν συντηρητικές.
«Αυτή η πρόβλεψη για αλλαγή τάσης με κυρίαρχο στοιχείο την αποδυνάμωση του ευρώ είναι επανάληψη της άποψης ότι το δολάριο θα ανατιμηθεί.
Πιστεύουμε, επίσης, ότι η δυναμική του ευρώ έχουν αλλάξει ριζικά ... Ο επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi έχει πλέον περιθώρια για πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Κατά την Goldman Sachs η εύλογη αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου  είναι περίπου τα 1,19 δολάρια ανά ευρώ.
Το ευρώ είναι ακριβό νόμισμα ακόμη και μετά την έσχατη διόρθωση αναφέρει η Goldman Sachs.
Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ κυμαίνεται στα 1,3132 δολάρια ανά ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης