Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Η Ευρώπη έχασε και την τελευταία ευκαιρία για να σωθεί - Ανεπαρκή τα TLTROs

BNP Paribas: Η Ευρώπη έχασε και την τελευταία ευκαιρία για να σωθεί - Ανεπαρκή τα TLTROs
«Ένα πρόγραμμα 100 – 120 δισ. δολαρίων θα ήταν αρκετά μικρό προκειμένου να αποκλιμακώσει τους φόβους»
Η Ευρώπη έχασε την τελευταία ευκαιρία για να σωθεί…
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε άρθρο του το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης «Business Insider», το οποίο αναφέρεται στο πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα των TLTROs (χορήγηση στοχευμένων φθηνών δανείων).
Όπως εξηγεί, η ΕΚΤ και ο Mario Draghi αποφάσισαν το Σεπτέμβριο να υιοθετήσουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε επομένως, η ανακοίνωση του προγράμματος των TLTROs (targeted long-term refinancing operations).
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως τα συγκεκριμένα δάνεια της ΕΚΤ θα αντιστοιχούσαν στο 7% των συνολικών δανείων της Ευρωζώνης!
Ωστόσο, οι χθεσινές (Πέμπτη) ανακοινώσεις της ΕΚΤ απογοήτευσαν πλήρως του αναλυτές, καθώς το ύψος του προγράμματος δεν υπερβαίνει τα 83 δισ. δολάρια!
«Είναι αρκετά μικρό το ποσό, μικρότερο από κάθε εκτίμηση» αναφέρει χαρακτηριστικά το Business Insider.
Προκειμένου να καταδειχθεί η ανεπάρκεια του προγράμματος της ΕΚΤ, η Societe Generale εκτιμά πως ακόμη και ένα πρόγραμμα, ύψους 100 – 120 δισ. δολαρίων καθίσταται ικανό να διατηρήσει αμετάβλητους τους φόβους της ΕΚΤ.
«Ένα πρόγραμμα 100 – 120 δισ. δολαρίων θα ήταν αρκετά μικρό προκειμένου να αποκλιμακώσει τους φόβους» αναφέρει σε σημείωμά του, ο Kit Juckes αναλυτής της γαλλικής τράπεζας.
Στον ίδιο τόνο κινείται και η Emily Nicol της Daiwa Capital Markets. «Οποιοδήποτε ποσό κάτω των 100 – 150 δισ. δολαρίων θα έθετε εν αμβιβόλω την αποτελεσματικότητα των TLTROs στην επίλυση των ευρωπαϊκών προκλήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ανάλογου ύφους είναι και το σημείωμα της BNP Paribas, η οποία εκτιμά πως η δράση της ΕΚΤ είναι εντελώς ανεπαρκής, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα κατά πόσο η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι «χαλαρή»…
Απαισιόδοξη είναι και η εκτίμηση της Capital Economics, η οποία υπογραμμίζει πως η ανάγκη για ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού διατηρείται στο ακέραιο...


Screen Shot 2014 09 18 at 10.36.05 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης