Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες - Αντιμετωπίστε την αύξηση των NPLs - Πολιτικά ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος

ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες - Αντιμετωπίστε την αύξηση των NPLs - Πολιτικά ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος
Στο -3,2% εκτιμάται η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2014
Hχηρό μήνυμα προς τις κυπριακές τράπεζες, να αντιμετωπίσουν άμεσα την αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η διευθέτηση του προβλήματος των ΝPLs αποτελεί προτεραιότητα για τις κυπριακές τραπεζικές αρχές, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον, στη νέα έκθεσή τους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Το Ταμείο κρούει καμπανάκι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πρωτοφανή επίπεδα, γεγονός που απειλεί την προοπτική ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.





"Οι κυπριακές αρχές πρέπει να ξεπεράσουν τις πρόσφατες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Μια βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία απαιτεί τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου αναδιάρθρωσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των κατασχέσεων, η οποία συμπληρώνεται από ένα εκσυγχρονισμένο καθεστώς αφερεγγυότητας", τονίζει το ΔΝΤ.
Όπως προσθέτει, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν την αναδιάρθρωση και να δημιουργήσουν ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Η άρση των περιορισμών εξωτερικής πληρωμής πρέπει να προχωρήσει με σύνεση. Η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, η οποία συμπληρώνεται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ, στη νέα έκθεσή του, διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος αλλά και πολιτικά ρίσκα στην μετέπειτα πορεία του.
Η έκθεση καταγράφει τις πολιτικές διαφωνίες που έχουν προκύψει στο θέμα των εκποιήσεων.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι κυπριακές αρχές έχουν αναδιαρθρώσει και ανακεφαλαιοποιήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα ενώ έχουν αρθεί οι εγχώριοι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων που επιβλήθηκαν στο αποκορύφωμα της κρίσης.
Την ίδια ώρα σημειώθηκε εξυγίανση των δημοσιονομικών και ξεκίνησαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα επιτεύγματα αυτά βοήθησαν την Κύπρο στην εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές νωρίτερα αυτό το έτος.
«Η υπέρβαση των επιπτώσεων της κρίσης εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση και οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες», τονίζεται.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα το 2013 και η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή. Το κυπριακό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -3,2% το 2014, προτού ανακάμψει ελαφρώς το 2015 κατά 0,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης