Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Κύπρου, λόγω δημοσιονομικής προόδου - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-

Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Κύπρου, λόγω δημοσιονομικής προόδου - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-
O οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Β για την Κύπρο, αλλά και το Country Ceiling επίσης στο Β
Σε θετικό, από σταθερό προηγουμένως, αναβάθμισε το outlook της Κύπρου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αμετάβλητη στο Β- τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας.
Ταυτόχρονα ο οίκος επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Β για την Κύπρο, αλλά και το Country Ceiling επίσης στο Β.
Η αναβάθμιση του outlook της κυπριακής οικονομίας αντανακλά τους εξής λόγους:
Η θετική πορεία της δημοσιονομικής κατάστασης της Κύπρου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της Fitch.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και της μείωσης των δαπανών σε καίριους τομείς.
Λόγω της ελαφρώς ηπιότερης ύφεσης της κυπριακής οικονομίας, οι ισχυρές επιδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα οδηγήσουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου στο 3,3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, 2014.
Να σημειωθεί εδώ πως τον περασμένο Απρίλιο, η Fitch προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα για την Κύπρο στο 5% του ΑΕΠ για το 2014.
Όπως επισημαίνει ο οίκος στην ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, η κυπριακή κυβέρνηση υιοθετεί τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί.
Ωστόσο η Fitch προειδοποιεί πως παραμένουν οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, όσο μειώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, τόσο βελτιώνεται και η κατάσταση του δημοσίου χρέους της.
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις, το κυπριακό χρέος αναμένει να φτάσει στην κορύφωσή του (peak) το 2015 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται, με ταχύτερους ρυθμούς του αναμενομένου.
Πλέον η Fitch προβλέπει άνοδο του κυπριακού χρέους στο 113% του ΑΕΠ το 2015 και μείωσή του στα επίπεδα του 107% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Η κυπριακή οικονομία σημείωσε καλύτερες επιδόσεις του αναμενομένου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν.
Οι κίνδυνοι κατά την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου έχουν μειωθεί, ωστόσο παραμένουν.

Εκπέμπει σήμα κίνδυνου για τα NPLs
Σύμφωνα με τη Fitch, έχει σημειωθεί πρόοδος και στην αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών.
Διαφαίνονται ενδείξεις σταθεροποίησης των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν, δεδομένης της εξαιρετικά φτωχής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Η Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) πάνω από το 50%, τον περασμένο Αύγουστο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 157% επί του κυπριακού ΑΕΠ.
Ο οίκος προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, κατά τα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο, πιθανότατα με ηπιότερους ρυθμούς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης