Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Έρχονται μεγάλες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ - Δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να δράσει

El-Erian: Έρχονται μεγάλες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ - Δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να δράσει
Το QE δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Fed...
Η ποσοτική χαλάρωση (QE) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δηλώνει ο Mohamed El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, λίγες μόλις ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας περί τερματισμού του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
"Το QE δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Fed", υποστηρίζει ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco.
"To πρόγραμμα QE στις ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί, αυτό είναι γεγονός. Η χαλαρή όμως νομισματική πολιτική δεν έχει ολοκληρωθεί. Και αυτό είναι γεγονός. Μπορεί το QE να έλαβε τέλος στις ΗΠΑ, αλλά θα συνεχιστεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Γεγονός είναι και αυτό", εξηγεί χαρακτηριστικά ο Mohamed El-Erian, αποτιμώντας τη δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη.
"Για τον λόγο αυτό θεωρώ πως η ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη", επαναλαμβάνει.
Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει την επόμενη μέρα της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ο πρώην CEO της Pimco προβλέπει διαρκή ισχυροποίηση του δολαρίου και πιθανή αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος από το γεγονός αυτό.
Εστιάζοντας στην Ευρωζώνη, ο Mohamed El-Erian προβλέπει πως πολύ σύντομα ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα προβεί σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.
"Ο Mario Draghi θα προχωρήσει στη λήψη καίριων αποφάσεων, όχι γιατί θέλει να είναι αποτελεσματικός, αλλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή", σπεύδει να επισημάνει, σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο El-Erian, η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχής προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Στην ανάγκη να εξοικονομηθεί χρόνος για μια οικονομία, ώστε εκείνη να κατορθώσει να ισχυροποιηθεί...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης