Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Με νέα ύφεση απειλείται η ευρωζώνη - Να κινηθεί πιο επιθετικά η ΕΚΤ

Standard & Poor’s: Με νέα ύφεση απειλείται η ευρωζώνη - Να κινηθεί πιο επιθετικά η ΕΚΤ
Για μια νέα εκδοχή της ευρωκρίσης, προειδοποιεί ο Paul Sheard της Standard & Poor’s
Για το ενδεχόμενο μιας νέας εκδοχής της «ευρωκρίσης» προειδοποιεί ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Paul Sheard και ζητά πιο επιθετική επεκτατική νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Υπάρχει ο προφανής κίνδυνος μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ο αναλυτής της Standard & Poor’s, προσθέτοντας ότι «οι οικονομικές συνθήκες είναι ανησυχητικές».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P παραπέμπει στον χαμηλό πληθωρισμό, στην αναιμική ανάπτυξη και στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην ζώνη του κοινού νομίσματος.
«Για την Ευρωζώνη αναμένουμε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1% φέτος και του 1,4% το 2015», αναφέρει, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γερμανία
Αυτό που ανησυχεί τον Sheard αλλά και άλλους οικονομολόγους είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες.
«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας.
Οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να αποτραπεί μια νέα ύφεση. Μια κρίση δεν προκύπτει εν μία νυκτί, αλλά συνιστά μια σταδιακή διαδικασία», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Ο αναλυτής της S&P υπενθυμίζει ότι η αποστολή της ΕΚΤ δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών.
«Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει με τη νομισματική της πολιτική να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. Και αυτοί οι στόχοι είναι η πλήρης απασχόληση καθώς και η κοινωνική και οικονομική συνοχή της Ευρώπης», λέει ο οικονομολόγος, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι αυτή η πτυχή των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο.
Με το ποσοστό του πληθωρισμού να κινείται στο 0,3% και την ανεργία στο 11% είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτύχει τους στόχους της. «Θα πρέπει να παρέμβει επιθετικότερα», λέει χαρακτηριστικά ο Πολ Σερντ, διευκρινίζοντας ότι «η ποσοτική χαλάρωση είναι αναγκαία».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της S&P, «σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ τηρεί επιφυλακτική στάση όσον αφορά την επέκταση του ισολογισμού της». Ωστόσο, με την απόφασή της να προβεί στην αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η ευρωτράπεζα αποφάσισε να αλλάξει πορεία, σημειώνει ο Sheard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης