Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Απεγνωσμένη η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να κρατήσει την ισοτιμία δολαρίου - γιεν στο 125/135

tags :
Saxo Bank: Απεγνωσμένη η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να κρατήσει την ισοτιμία δολαρίου - γιεν στο 125/135
Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ολοκάθαρα ότι τα Abenomics έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε τον στόχο για τη νομισματική βάση, από τα 60-70 τρισ. JPY, στα 80 τρισ. JPY – μια αύξηση της τάξης του 25-35%, σε μια σχεδόν απεγνωσμένη κίνηση να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα των Abenomics, παρατηρεί ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank.
Η επίμαχη απόφαση λήφθηκε με διαφορά ψήφων μόλις 5/4.
Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις συνήθως προχωρούν με πλήρη ομοφωνία.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή καταδεικνύει ολοκάθαρα ότι τα Abenomics έχουν εξαντλήσει τα διαθέσιμα περιθώρια, με τον βασικό πληθωρισμό -εξαιρώντας τους φόρους- να βρίσκεται στο 1,1%, έναντι του στόχου του 2,0%.
Πρόσφατα, το ΔΝΤ άσκησε κριτική στα Abenomics, δηλώνοντας στην Ιαπωνία ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν ενισχύει αποτελεσματικά την οικονομία.
Από την πλευρά της αγοράς, η χρονική στιγμή της σημερινής εξέλιξης είναι σχεδόν ιδανική, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) να τερματίσει τη χαλάρωση και τονίζει τη μεγάλη διαφορά στην πορεία νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν η BoJ και η Fed.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη απόφαση εξακολουθούν να υπάρχουν μελανά σημεία. Ο πρωθυπουργός Abe θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα αυξήσει ξανά τη φορολογία στις πωλήσεις, τον ΦΠΑ, ή αν θα απογοητεύσει.
Τα Abenomics δεν αποτέλεσαν μια νέα οικονομική προσέγγιση, όπως υπόσχονταν. Περιορίστηκαν στην εκτύπωση νέου χρήματος και στη διαρκή ισχυροποίηση του ρόλου του κράτους. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια νέα πολιτική – τα Abenomics μάλλον αντικατοπτρίζουν την αδυναμία μιας συντηρητικής κοινωνίας με δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, να αλλάξει.
Από πλευράς τακτικής και συναλλαγών, το ζεύγος USDJPY κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ και είναι πολύ πιθανό το USD να παραμένει ενισχυμένο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.
Σήμερα, ο δείκτης TOPIX σημείωσε μικρή ετήσια άνοδο της τάξης του +2,00% (σε JPY), έναντι του +8.3% του S&P και του -4.5% του DAX.
Η πιο χαλαρή νομισματική πολιτική θα ωθήσει οπωσδήποτε το USDJPY και τον δείκτη NIKKEI υψηλότερα.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι θα υποχρεώσει τις ιαπωνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση, εντός και εκτός χώρας. Διακρίνω ήδη τους απελπισμένους Ιάπωνες τραπεζίτες να ψάχνουν εναγωνίως ευκαιρίες χρηματοδότησης σε όλον τον κόσμο, και μοιάζουν να χρειάζονται απεγνωσμένα USD (με λίγα λόγια, δεν έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο αναλογικά).
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το USDJPY να δοκιμάσει τους επόμενους μήνες το όριο του 125-135.
Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει η Κίνα, η οποία ακόμα και πριν από την πρόσφατη εξέλιξη, ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη με την –επιβαρυντική για την ίδια– πολιτική που ακολουθεί η γειτονική Ιαπωνία.
Από άποψη τακτικής, επιβεβαιώνεται ότι κατευθυνόμαστε ξανά σε χαμηλότερες αποδόσεις των G-10 και, προσωπικά, εξακολουθώ να προβλέπω ότι θα φτάσουμε σε νέα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, αυτή η σημαντική κίνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες, ακόμα και όταν βρίσκονται σε μια τόσο δυσχερή θέση όπως αυτή της BoJ, εξακολουθούν να ακολουθούν την πεπατημένη.
Πιστεύω ότι παρακολουθούμε τον τελευταίο γύρο του παιχνιδιού.
Η Ιαπωνία έκανε πάντα μία τελευταία, υποτίθεται, προσπάθεια. Η σημερινή της προσπάθεια είναι, όμως, όντως η τελευταία. Αντίστοιχα, η ΕΚΤ θα κάνει την τελευταία της προσπάθεια το επόμενο έτος, ενώ η Fed θα σταματήσει να αποφεύγει την αύξηση των επιτοκίων το αργότερο ως τον Δεκέμβριο του 2015 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται τον Ιούνιο του 2015). Ναι, όντως, η τρέχουσα κατάσταση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.
Ενώ ξεκινήσαμε τη χρονιά θεωρώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν, τώρα ανακαλύπτουμε ότι έχουμε επιστρέψει στο «επιμηκύνω και προσποιούμαι», επεισόδιο Νο6.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης