Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σφίγγει ο κλοιός για τον Σαμαρά - Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο διεθνής Tύπος για την τρίτη ψηφοφορία

Σφίγγει ο κλοιός για τον Σαμαρά - Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ - Ο διεθνής Tύπος για την τρίτη ψηφοφορία
Εκτενή τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση Σαμαρά εν όψει της τρίτης κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται εκτενώς με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Εκτενείς είναι οι αναφορές και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών, εφόσον διεξαχθούν, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Τη θέση ότι οι προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον κίνδυνο νέας αναταραχής στην χώρα, εάν αυτή πάει σε πρόωρες εκλογές, έπεσαν στο κενό διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ύστερα και από τη δεύτερη αποτυχημένη για την κυβέρνηση ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται 12 ακόμα βουλευτές στην επικείμενη τρίτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.
«Ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια στο χάος. Θα προτιμούσα να πάμε άμεσα σε εκλογές για να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να σπάσει το παλιό κομματικό σύστημα προκειμένου να δούμε κάτι διαφορετικό» αναφέρει στο Bloomberg ο 23χρονος Κώστας Γκρέκας, φοιτητής πληροφορικής τεχνολογίας στην Αθήνα.
Βάσει του δημοσιεύματος, το 2014 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο μια και σηματοδότησε το τέλος της 6ετούς ύφεσης, κατά την οποία η Ελλάδα έχασε το 25% της οικονομικής της παραγωγής ενώ είδε τα ποσοστά της ανεργίας να τριπλασιάζονται.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και έχει ξυπνήσει μνήμες από την κορύφωση της οικονομική κρίσης το 2012, όταν είχε τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Η επαναφορά της απειλής της εξόδου από το ευρώ αυτή την φορά δεν λειτουργεί ούτε στους βουλευτές ούτε στους ψηφοφόρους» αναφέρει στο Bloomberg ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου.
«Αυτό που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα είναι ο κακός χειρισμός της κατάστασης από το πολιτικό σύστημα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Όπως λέει «οι Έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με κάποιου είδους συναίνεση, κοινής αντίληψης και συνεργασίας».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σαμαράς χρειάζεται τη στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών των μικρότερων κομμάτων για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ήδη – όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα – ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία και σε διάγγελμα του πρότεινε τη διεύρυνση της κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη του 2015.
«Δεν ξέρω πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Θα ήταν καλό να γίνουν εκλογές, αλλά τελικά θα βρουν ένα τρόπο να τις αποφύγουν.
Έθαψαν την Ελλάδα βαθιά στο έδαφος.
Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για να δούμε τι θα γίνει.
Αλλά όλοι είναι ίδιοι» αναφέρει η Χριστίνα Παπαγιάννη, 55 ετών, μιλώντας στο Bloomberg.
Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, μετά και τη δεύτερη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων υπέρ του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση των Financial Times για τη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, στην οποία εκτιμάται ότι οι πρόωρες εκλογές αναμένονται το Φεβρουάριο, οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Σταύρος Δήμας φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την τελική ανάδειξη του στις 29 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia Group, Mutjaba Rahman, οι βουλευτές, κυρίως οι ανεξάρτητοι, θα προσπαθήσουν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για την στήριξη τους.
Ωστόσο, δεδομένων των ισορροπιών, οι αγορές βλέπουν ότι οι πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο είναι ορατές, έχοντας αρχίσει να αποτιμούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο Rahman.
Ήδη στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σημαντική διαγραφή του ελληνικού χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Τα δύο αιτήματα θα φέρουν σε σύγκρουση την Αθήνα με τους διεθνείς πιστωτές της.
Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας στην τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρας θα ήταν πολύ περισσότερες.
Σφίγγει η θηλιά για την κυβέρνηση Σαμαρά, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, τονίζοντας ότι δημιουργούνται ερωτήματα αν έκανε τελικώς καλά ο έλληνας πρωθυπουργός να αποφασίσει επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Στο άρθρο ο αναλυτής της Natixis, Jesus Castillo, εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει οριστικά χάσει.
Μια λύση, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, θα μπορούσε να είναι η αλλαγή του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, αναφέροντας τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πιθανώς θα μπορούσε να λάβει την υποστήριξη και των εννέα βουλευτών του κόμματός του.
Πάντως, επισημαίνεται, αν και στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε οι πρόωρες εκλογές θα προκηρυχθούν την 25η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, με τον έλληνα πρωθυπουργό να ελπίζει ακόμη ότι θα αποτρέψει αυτή την «περιπέτεια», που θα φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στο άρθρο σημειώνεται η πτώση 2% που κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τρίτης και οι πιθανές αναταράξεις στις αγορές αν κληθεί μια νέα κυβέρνηση να δώσει τη μάχη με τους πιστωτές της χώρας.
Τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει ως τον κίνδυνο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση προβλέπει αναταράξεις στην ευρωζώνη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
«Θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του.
Οι δανειστές θα έβγαιναν νικητές σε ενδεχόμενη αναμέτρηση δυνάμεων με τον Τσίπρα, ενώ κυβερνητική αλλαγή θα έθετε σε κινδύνους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, μια που οι αγορές θα αμφισβητούσαν ολόκληρη την ευρωζώνη.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει φέτος να επιστρέψει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της» καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Από την πλευρά του το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο (dpa) υποστηρίζει ότι τη σύντομη χρηματιστηριακή εβδομάδα πριν την πρωτοχρονιά οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη εορταστική ατμόσφαιρα των επενδυτών «με ενδεχόμενη την επιστροφή της χώρας σε παλιές εποχές κρίσης με αντίστοιχες συνέπειες και για τις γερμανικές αγορές».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχόλιο εμπειρογνωμόνων από την ιδιωτική τράπεζα M.M.Warburg & Co., σύμφωνα με την οποία εκτός από τις χρηματιστηριακές αναταράξεις «πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε άλλα ριζοσπαστικά κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν με ευρωφοβικές θέσεις».
Εμπειρογνώμονες της τράπεζας HSH Nordbank υποστηρίζουν ότι «εάν έρθουν οι αριστεροί πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων στην εξουσία, τότε υπάρχει η απειλή τερματισμού των απαραίτητων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων με νέο κούρεμα του χρέους».
Στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν τις ελπίδες του πολλοί Έλληνες με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να είναι ανοικτό, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Επικαλούμενο δηλώσεις πολιτών, η WSJ, τονίζει ότι δεν εντυπωσιάζονται από τα στοιχεία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ για λύτρωση.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη» υποστηρίζει 78χρονη συνταξιούχος νοσοκόμα, Σπυριδούλα Καντερέ.
Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν μπαίνουν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που προσφέρει η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάτι καλύτερο να τους προτείνει.
Τραπεζικοί κύκλοι έχουν αρχίσει να αφήνουν υπόνοιες ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας σημειώσει σταθερή υποχώρηση τους προηγούμενους μήνες, καθώς πολλοί επιλέγουν να σταματήσουν τις πληρωμές τώρα, ελπίζοντας σε έναν καλύτερο διακανονισμό με την επόμενη κυβέρνηση.
Όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πάρης Παντελάκης, αναλυτής της Pantelakis Securities αναφέρει ότι η πιθανότητα να βρεθούν οι 180 βουλευτές είναι μικρή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης