Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η οδύσσεια της Ελλάδας συνεχίζεται - Έρχεται σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με τρόικα

Bloomberg: Η οδύσσεια της Ελλάδας συνεχίζεται - Έρχεται σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με τρόικα
"Η Ελλάδα εξακολουθεί να συνιστά μία εστία ανάφλεξης για την Ευρωζώνη"
Η Ελλάδα βιώνει τη δική της… δημοσιονομική οδύσσεια, καθώς παρά τη σαφή βελτίωση της οικονομίας, τα προβλήματα για τη χώρα διατηρούνται στο ακέραιο.
Τα άνωθεν υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επιχειρεί να ψηλαφίσει την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από την ύφεση μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -25% και η ανεργία τριπλασιάστηκε.
«Όμως, η μάχη επί των οικονομικών ακόμη δεν έχει τελειώσει» σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Παρά την εξάλειψη των ελλειμμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να συνιστά μία εστία ανάφλεξης για την Ευρωζώνη, υπογραμμίζει εν συνεχεία.
«Για τις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα αποτελεί μία σπατάλη, η οποία ζητά διαρκώς βοήθεια. Για πολλούς Έλληνες παράλληλα, η ωδίνη που έχουν τραβήξει είναι δυσθεώρητη» συνεχίζει, συμπληρώνοντας «πως το 2012, η Ελλάδα απειλούσε με διάλυση την Ευρωζώνη. Σήμερα, αυτή η αίσθηση κινδύνου έχει ξεθωριάσει».
Ωστόσο, συνοψίζει το Bloomberg - ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες - η πολιτική κρίση στην Ελλάδα αντηχεί τη συνεχιζόμενη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Το Δεκέμβριο του 2014, ο Αντ. Σαμαράς έπαιξε στα… χαρτιά τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή.
Μέχρι στιγμής, η Βουλή έχει αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εάν η κατάληξη είναι παρόμοια και στην τρίτη ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται το απόλυτο φαβορί.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως θα προβεί στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, η πλειονότητα του οποίου βρίσκεται στα «χέρια» της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει πως μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Source: Bloomberg


Το παρασκήνιο
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην εξουσία για πάνω από 40 χρόνια, κυριαρχώντας απόλυτα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Η ψηφοθηρία των δύο κομμάτων, τα οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία, οδήγησε στην εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους.
Το 2009, ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε πως το έλλειμμα της χώρας ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ευρωπαϊκό όριο (-3%).
Έτσι, η Ελλάδα έλαβε ένα πακέτο διάσωσης 240 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα, προέβη στη διαγραφή του χρέους, που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.
Ως αντάλλαγμα, οι πιστωτές της Ελλάδας εξανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων.


Source: Eurostat


Η διαφωνία
Η πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιθυμεί έξοδο από το ευρώ.
Η τρόικα παράλληλα, φαίνεται αδιάλλακτη στο ζήτημα του χρέους, προαναγγέλλοντας ένα μεγάλο «όχι» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του.
Πάντως, αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν με την προσέγγιση του Αλ. Τσίπρα, καθώς υποστηρίζουν πως το χρέος είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης, πως η λιτότητα έχει επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που εναντιώνεται στη λιτότητα, καθώς Γαλλία και Ιταλία επίσης αξιώνουν αύξηση των δαπανών, ως όχημα για την αποφυγή μίας νέας ύφεσης.


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης