Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mody (Princeton University): Μόνη λύση για την Ελλάδα η αποπληρωμή του χρέους σε 100 χρόνια

tags :
Mody (Princeton University): Μόνη λύση για την Ελλάδα η αποπληρωμή του χρέους σε 100 χρόνια
Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να λάβει η Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία
Την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους σε ορίζοντα 100 ετών προκρίνει ως την καλύτερη δυνατή λύση για το ελληνικό ζήτημα ο Ashoka Mody, καθηγητής στο Princeton University.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του γνωστού think tank των Βρυξελλών, Bruegel, ο καθηγητής καλεί την τρόικα να πάψει να εθελοτυφλεί σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ελλάδας και να δεχτεί ως μόνη λύση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, την αποπληρωμή του χρέους σε ορίζοντα 100 ετών.
Στο άρθρο του επικρίνει, ουσιαστικά, τόσο τον Επίτροπο Οικονομίας, P. Moscovici, όσο και τον πρόεδρο της Koμισιόν, J. C. Juncker, για την κοντόφθαλμη οπτική τους και την επιμονή στην εφαρμογή των ίδιων πολιτικών στην Ελλάδα, που στηρίζονται στο δόγμα της λιτότητας.
Το εν λόγω άρθρο περιγράφει μια σειρά λαθών που έχουν γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη.
Μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας κάνει αναφορά στα περιβόητα «greek statistics», με τα οποία η Ελλάδα άνοιξε το δρόμο για την ένταξή της στο ευρώ για να φτάσει, στη συνέχεια, στα τεράστια πακέτα διάσωσης που έλαβε από τους δανειστές.
Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, παρά τη «χαλάρωση» των όρων αποπληρωμής του δανείου, τον Ιούλιο του 2011,το κακό είχε ήδη συμβεί.
Η Ελλάδα αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος της και οι ζημιές που αναγκάστηκαν να υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας, τα οποία οδήγησαν σε βαθιά ύφεση και μιζέρια.
«Το λάθος είχε γίνει!» γράφει χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει, μάλιστα, πως, κάθε φορά που η επιλογή για την Ελλάδα ήταν ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, πάντα η απόφαση ήταν η λανθασμένη...
«Τα λάθη που έγιναν στην περίπτωση της Ελλάδα είναι πάρα πολλά.
Αλλά μια νέα αρχή είναι δυνατόν να συμβεί. Η τρόικα πρέπει να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους.
Με το πρωτογενές πλεόνασμα και με τα έσοδα από τους φόρους, η Ελλάδα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές.
Τώρα είναι ώρα για μεγάλες χειρονομίες.
Η Ελλάδα, που για χρόνια ήταν αστείρευτη πηγή αναστάτωσης, μπορεί να γίνει η αιτία για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία και ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ευρώ» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης