Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως αποτιμούν 15 ξένοι οίκοι τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπουν στροφή σε μετριοπαθείς θέσεις

tags :
Πως αποτιμούν 15 ξένοι οίκοι τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπουν στροφή σε μετριοπαθείς  θέσεις
Τι εκτιμούν οι NBG Securities, Wood, Citigroup, Societe Generale, Saxo Bank, Berenberg, FxPro, ADM Investor, UBS, Exotix, RBS, Capital Economics, Mizuho, Standard Chartered, Goldman Sachs
Οι προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να κυριαρχούνται από πολιτικούς παράγοντες, δηλώνουν οι αναλυτές που σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν εξέπληξε τις αγορές.
Σχεδόν το σύνολο των αναλυτών βλέπει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, ενώ θα αποτελέσει ένα τεστ σχετικά με το αν τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα παραμείνουν προσκολλημένα στις πολιτικές λιτότητας.

NBG Securities: Βασική πρόκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τήρηση των δεσμεύσεων

Η συνέχιση των δεσμεύσεων που αποτελούν προϋπόθεση της στήριξης της τρόικας, είναι η βασική πρόκληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την NBG Securities, η οποία βλέπει να εκλείπει σταδιακά η αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Στο σημερινό της 2σέλιδο σημείωμα για την πορεία της Ελλάδας υπό τον τίτλο "Greek election results: A new Government is set to be formed this week" (Αποτελέσματα ελληνικών εκλογών: Η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί αυτήν την εβδομάδα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η NBG Securities τονίζει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μια σταθερή επίλυση του κενού χρηματοδότησης του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ισχυρότερη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους (re-profiling).
Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις ρευστότητας στην ελληνική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν προσωρινά είτε σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup ή / και την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα, με τη μορφή που είχε πάρει κατά τους τελευταίους 3 μήνες, δεν θα είναι πλέον ζήτημα.
Το πρώτο μήνυμα από τον επόμενο πρωθυπουργό (Αλέξης Τσίπρας) είναι ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια για μια συναινετική λύση με τους πιστωτές με τον στόχο η κυβέρνηση να παραδώσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πτώση του ευρώ θα είναι μια μεγάλη εξωτερική βοήθεια για την ελληνική οικονομία, με στόχο να αναπτυχθεί το 2015.
Επιπλέον, η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην Ευρώπη θα αυξήσει τη ρευστότητα των επενδυτών για ριψοκίνδυνες επιλογές περιουσιακών στοιχείων και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα κάποια στιγμή το 2015 ή στις αρχές του 2016.

Επιλογές στις μετοχές

Η NBG Securities εμμένει στην άποψη ότι οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνές.
Προτιμά τις μετοχές με διεθνή έκθεση (>60% των πωλήσεων εκτός Ελλάδας), δηλαδή της Folli Follie, της Μέτκα, της Motor Oil και της Σαράντης.
Θετική επίσης είναι στις μετοχές με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα (ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia).
Αντίθετα εκτιμά ότι οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν με τις χαμηλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015.
Επίσης, βλέπει υψηλότερους κινδύνους για μια βραχυπρόθεσμη αδυναμία στους τομείς των κατασκευών, του λιανικού εμπορίου και των τυχερών παιχνιδιών.

Citigroup: Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων στην Ευρωζώνη

Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή του ευρωπαϊκού Νότου σε ανησυχία σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να κλιμακωθούν, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει την άνοδο των αντισυστημικών (non-mainstream) κομμάτων.
Αυτό αναφέρει η Citigroup στη σημερινή της 7σέλιδη ανάλυση με τίτλο "Greek Election Update: Clear Syriza Win, Difficult Negotiations
Ahead" (Ελληνικές εκλογές: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι άμεσες επιπτώσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι περιορισμένες στο άμεσο μέλλον.
Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι περιορισμένος, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στο μέλλον.
Πολλές πτυχές της ελληνικής κατάστασης είναι μοναδικές, ενώ αναμένεται οι άμεσες επιπτώσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να περιορίζονται στο άμεσο μέλλον.
Θετικό ανάχωμα αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι μια πιθανή κίνηση risk-off για την Ευρωζώνη.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.
Η κυριότερη είναι το θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας με την τρόικα.
Η Citigroup θεωρεί τον κίνδυνο του Grexit χαμηλό, επειδή τα κίνητρα τόσο για τους πιστωτές όσο και για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κρατηθεί η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης είναι πολύ ισχυρά.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας, η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης και το τέλος της λιτότητας - φαίνεται να είναι ασύμβατη με τις απόψεις των πιστωτών.
Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να βιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική αβεβαιότητα, ακόμη και μετά τις εκλογές, επομένως το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σύμφωνα με τη Citigroup, οι προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να κυριαρχούνται από πολιτικούς παράγοντες.
Η προοπτική η άκρα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έχει αναβιώσει τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης να μην καλύψει τις υποχρεώσεις της και να οδηγηθεί σε Grexit.
Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να εξακολουθεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Societe Generale: Δεν ήταν έκπληξη η νίκη ΣΥΡΙΖΑ - Οι Έλληνες ζήτησαν τερματισμό της λιτότητας

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα μεταφράζεται ως μια εντολή για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του χρέους και μια έκκληση για τον τερματισμό της λιτότητας, τονίζει ο Kit Juckes της Societe Generale, σημειώνοντας ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έκπληξη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στηρίγματα στον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση από τα μέσα αυτής της εβδομάδας.
Θετικά κρίνονται επίσης και τα σχόλιά του μετά την ψηφοφορία, όπου και διαφάνηκε μια διαλλακτική προσέγγισή προς την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ισχυρή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος και μια έκκληση για τον τερματισμό της λιτότητας.
Οι αγορές δείχνουν να κινούνται ψύχραιμα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται οριακά υψηλότερα.

Saxo Bank: Χειρότερο του αναμενόμενου το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Ο επικεφαλής οικονομολόγος τη Saxo Bank, Steen Jakobsen, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι χειρότερο του αναμενόμενου, ανεξαρτήτως του τι τελικώς θα συμβεί και προσθέτει ότι η ψήφος κατά της λιτότητας ήταν μαζική, όμως θα μπορούσε να είναι μια κίνηση κενού περιεχομένου, καθώς οι επιλογές που στην πραγματικότητα έχει η Ελλάδα είναι να συμμορφωθεί με την τρόικα ή να αφήσει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, σημειώνει ότι αμφιβάλλει αν θα συμβεί το τελευταίο, καθώς οι Έλληνες έχουν κουραστεί μεν με τη λιτότητα, όχι όμως να μην είναι μέλος της Ε.Ε.

Wood: Σαρωτική η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Θα παραμείνει η αστάθεια στην αγορά

Σαρωτική χαρακτηρίζει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές της Ελλάδος, η Wood, με την αγορά πλέον να στρέφει τα βλέμματα της στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.
Στη σημερινή 5σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greek elections: landslide victory by SYRIZA (Ελληνικές εκλογές: σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει κατ 'επανάληψη ότι δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει την τελευταία αναθεώρηση με την Τρόικα από το σημείο που σταμάτησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αντ 'αυτού, αυτό που στοχεύει η νέα κυβέρνηση είναι να ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις "από το μηδέν" με τους ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο πακέτο ή πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να κρατήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου (υπονοώντας, εμμέσως, μια παράταση τεσσάρων μηνών).
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να εφαμρόσει κάποιες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις (υψηλότερες συντάξεις, αύξηση κατώτατου μισθού, αντικατάσταση του φόρου ακίνητης περιουσίας, μείωση των φόρων για φτωχότερες οικογένειες).
Ως εκ τούτου, η Wood πιστεύει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και θα είναι σημαντικό να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ώστε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Αναχρηματοδότηση των αναγκών

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο εμφανίζονται σχετικά διαχειρίσιμες.
Η χώρα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 3,9 δισ ευρώ στο ΔΝΤ στους επόμενους τέσσερις μήνες (1,4 δισ ευρώ το Μάρτιο, 0,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο,
0,7 δισ. ευρώ το Μάιο και 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).
Σε ένα σχετικά φυσιολογικό οικονομικό περιβάλλον, η κατάσταση θα μπορούσε να διατηρήσει υπό έλεγχο τις ταμειακές ροές, προκειμένου να συντηρήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Επίσης η ΕΚΤ θα επιτρέψει τη χρήση του ΕLA εφ 'όσον οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς δύο ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ωριμάζουν (3,5 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα).

Η αγορά αναμένεται να μείνει ευμετάβλητη

Η Wood επαναλαμβάνει την άποψή ότι η αγορά είναι πιθανό να παραμείνει ασταθής, όσο η νέα κυβέρνηση θα προσπαθεί να γεφωρώσει το χάσμα μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων της και των απαιτήσεων των δανειστών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι μετοχές του ΟΤΕ και της Jumbo παραμένουν στα top picks, ενώ προτιμά και τις μετοχές του Μυτιληναίου, της Folli Follie και του Σαράντη.
Στον αντίποδα, αρνητική θα είναι η στάση για τις μετοχές με υψηλό δείκτη βήτα (τράπεζες, Ελληνικά Χρηματιστήρια) ή μετοχές που μπορεί να επηρεάζονται από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ).

Berenberg: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα αφήσει τον Τσίπρα να μην δει την πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν μπορείτε να ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε, δεν μπορείτε να αθετήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους πιστωτές και να περιμένετε ότι θα σας χορηγηθεί ένα μεγάλο νέο δάνειο ταυτόχρονα, αλλά και ότι δεν μπορείτε να έχετε οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνοντας επιπλέον επιχειρήσεις και καθιστώντας την αγορά εργασίας πιο άκαμπτη.

FxPro: Σε δύσκολη θέση η τρόικα

«Η τρόικα (ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ) βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση», σημειώνει ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της FxPro, προσθέτοντας ότι «αν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ελλάδας, τότε οι αγορές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα των άλλων μελών της Ευρωζώνης να επιμείνουν στις πολιτικές λιτότητας».
Αν υψώσουν το ανάστημά τους και η Ελλάδα φύγει, τότε οι άλλες χώρες της περιφέρειας θα γίνουν πιο ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές θα ήταν προετοιμασμένη να αποτιμήσουν την έξοδο από την Ευρωζώνη υπό συγκεκριμένες καταστάσεις.

Δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η ADM Investor και η UBS

Για ένα τεστ του κατά πόσον οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιθυμούν να συνεχίσουν με την προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη κάνει λόγο ο στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services International, Marc Ostwald, ενώ οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα είναι πιθανώς καλύτερη για τις αγορές βραχυπρόθεσμα από το να εξασφάλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καθιστά λιγότερο πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να επιμείνει στις απαιτήσεις του.
«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή μη πληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές είναι μικρή», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

Exotix: Σε hold υποβάθμισε τα ελληνικά warrants του ΑΕΠ - Αυξημένη η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

Σε hold (διακράτηση) υποβάθμισε τα κρατικά warrants που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της Ελλάδας η Exotix, καθώς αναμένει αύξηση της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας το επόμενο διάστημα.
Στην 10σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "GREECE: INCREASED POLITICAL AND ECONOMIC UNCERTAINTY AHEAD —DOWNGRADING THE GDP WARRANTS TO HOLD" (Ελλάδα: Αυξημένη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα ενόψει - Υποβάθμιση των warrants ΑΕΠ σε hold), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Exotix επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση κατά τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί μια κατάρρευση.
Αναμένει, επίσης, ότι το πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, θα παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο/Ιούλιο, με τη στήριξη της ΕΚΤ να πρέπει να ανανεωθεί.
Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους της για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Για τη χορήγηση της παράτασης, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει ένα μίνι-μνημόνιο, το οποίο θα παρουσιάσει στη νέα κυβέρνηση το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι η διαπραγμάτευση πάνω στους στόχους της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι έχει προσπαθήσει να τηρήσει μια πιο μετριοπαθή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες για να αμβλύνει τις πιέσεις της αγοράς, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Αναμένεται, επίσης, ότι η Τρόικα θα εντοπίσει σημαντικά κενά χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός ληφθούν νέα μέτρα.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι σχεδόν απίθανο να καταρρεύσουν.
Αυτές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί.
Οι διαπραγματεύσεις στη συνέχεια θα προχωρήσουν γρήγορα σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ζητήσει την υποστήριξη από τις χώρες στην περιφέρεια, και ίσως ακόμη και από τη Γαλλία.
Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες να είναι πιο επιεικείς προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι χώρες αυτές θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στις κλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής.
Βασική θέση της Exotix είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς πιστωτές θα επιτύχουν κάποιον συμβιβασμό έως τα μέσα Ιουνίου.
Αλλά όχι χωρίς πολύ δράμα και μεταβλητότητα στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο επίπεδο της Ευρωζώνης.
Ο συμβιβασμός αυτός θα επιφέρει μια σημαντική απόκλιση των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ίσως του επιτραπούν ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επίσης, η Exotix πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους.
Ορισμένα από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως ένα υψηλότερο κατώτατο μισθό, θα μπορούσε να συμφωνηθεί, αλλά μόνο για εφαρμογή αργότερα, όταν η ελληνική οικονομία θα είναι σε υγιέστερη βάση.
Στο πλαίσιο αυτό η Exotix αναμένει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βαθιά απογοητευμένοι από μια τέτοια συμφωνία.
Η πολιτική αυτή πτώση θα μπορούσε να σημάνει σημαντικά προβλήματα για τη νέα κυβέρνηση.
Επίσης, υπάρχει μια μη αμελητέα πιθανότητα ότι τα μέλη του κόμματος που ακολουθούν μια αρκετά σκληρή γραμμή θα μπορούσαν να αποστατήσουν από το κόμμα.
Αυτό θα απειλήσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε διάλυση του συνασπισμού, αφήνοντας Ελλάδα σε ένα νέο κενό εξουσίας.
Στη χειρότερη περίπτωση (αν και δεν είναι ακόμα πιθανό), οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να πληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν πολύ αρνητικές για τις τιμές των ομολόγων, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία.
Με δεδομένη την αβεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην Ελλάδα η Exotix υποβαθμίζει τη σύστασή της σχετικά με τα warrants του ΑΕΠ σε hold.

RBS: Πιο σκληρή η γραμμή μιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στους πιστωτές

Στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναφέρεται η RBS.
Σε έκθεσή της με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου και τίτλο «Ελληνικές εκλογές: Αναμενόμενη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι και η συγκυβέρνηση με ένα κόμμα κατά της λιτότητας», η RBS τονίζει ότι η επιλογή του κυβερνητικού εταίρου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια ξεκάθαρη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν του εξασφάλισε την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί έναν κυβερνητικό εταίρο, προκειμένου να αποφύγει τις δεύτερες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές:
Τη συνεργασία με το Ποτάμι, το οποίο είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα (ή το ΠΑΣΟΚ) ή τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα αντιμνημονιακό και κατά της λιτότητας.
Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τονίζει η RBS.
Αυτή η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ενισχύει το ενδεχόμενο μια «σκληρής γραμμής» απέναντι στους πιστωτές, σε σχέση με τη γραμμή που θα ακολουθούσε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το Ποτάμι.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές.

Η συνεδρίαση του Eurgroup
Η RBS υπογραμμίζει το γεγονός ότι σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup, με τους αναλυτές να παρακολουθούν τρεις κρίσιμους παράγοντες που θα κρίνουν την αντίδραση της Ευρώπης στη νέα κυβέρνηση:
(1) Αν το Eurogroup προτίθεται να υποστηρίξει διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδοis
(2) Η διάρκεια και οι όροι της όποιας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, την οποία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
(3) Το δημοσιονομικό κενό του 2015

Capital Economics: Πιθανή μια περίοδος αβεβαιότητας και νευρικότητας στις αγορές

«Μια περίοδος αβεβαιότητας και νευρικότητας στις αγορές είναι πιθανή», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Jonathan Loynes.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, αναφέρει ο αναλυτής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες και ενδεχομένως να ενθαρρύνει την άνοδο των κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας και κατά του ευρώ, προειδοποιεί η Capital Economics.

Mizuho: Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει το ρίσκο χρεοκοπίας

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τέτοιας έκτασης, σημειώνει ο αναλυτής της Mizuho, Ryosuke Kaneko.
Και προσθέτει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει το ρίσκο χρεοκοπίας και ενδεχομένως να προκαλέσει sell off στις αγορές.
Οι αναλυτές συμφωνούν στην αύξηση του κινδύνου περί Grexit, αλλά διαφωνούν στις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για την ευρωζώνη.
Ωστόσο ο κίνδυνος μετάδοσης στις χώρες της περιφέρειας, είναι σημαντικά περιορισμένος έναντι του 2012.

Standard Chartered: Το πλέον δυσμενές σενάριο για τις αγορές τυχόν αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Ως το χειρότερο σενάριο για τις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζει η Standard Chartered το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική Βουλή.
"Μια αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πλέον δυσμενές σενάριο (worst-case scenario) για τις αγορές", αναφέρουν οι αναλυτές της Standard Chartered, σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα.

Goldman Sachs: Ευρω-σκεπτικιστική βουλή στην Ελλάδα - Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Μια ευρω-σκεπτικιστική βουλή έχει πλέον η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, σε σημερινή έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Markets Daily: Anti-Austerity, Euro-sceptic Parties Win in Greece".
Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, επισημαίνει πως η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου έκρυβε τρεις εκπλήξεις:
- Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες, με το ποσοστό του να ξεπερνάει το 36% των ψήφων, γεγονός που εξασφαλίζει 149 έδρες στην ελληνική βουλή, μόλις δύο έδρες λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία.
- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που οι δημοσκοπήσεις τους ήθελαν εκτός βουλής, τελικά κατόρθωσαν όχι μόνο να μπουν, αλλά και να λάβουν 13 έδρες.
- Παρά το γεγονός πως τα όρια του διαχωρισμού των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην ελληνική βουλή είναι δυσδιάκριτα, τελικώς τα κόμματα που υποστηρίζουν ανοιχτά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι καταλαμβάνουν μόλις 106 έδρες στη Βουλή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι).

Τα κοινά της πολιτικής ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σε τρεις άξονες εντοπίζονται τα κοινά σημεία της πολιτικής ατζέντας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης:
- Διακοπή της λιτότητας.
- Αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, χωρίς τις παρεμβάσεις της τρόικας.
- Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, καθώς πλέον η νέα συγκυβέρνηση έχει αυξήσει κατακόρυφα τις προσδοκίες της κοινής γνώμης.
Μια ταχεία απογοήτευση των πολιτών από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα οδηγήσει σε κατάρρευση της δημοφιλίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα είναι δύσκολες, προβλέπει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης