Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ένα Grexit δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από έναν… λόξιγκα στις ευρωπαϊκές αγορές

tags :
CNBC: Ένα Grexit δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από έναν… λόξιγκα στις ευρωπαϊκές αγορές
Η αισιοδοξία των επενδυτών πηγάζει από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σχετικά μικρή
Το ελληνικό δράμα κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του στην παγκόσμια σκηνή με τις διαπραγματεύσεις κυριολεκτικά να βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.
Όμως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αδιαφορούν για το ζήτημα αυτό, ζώντας το δικό τους "παραμύθι" εν μέσω επενδυτικής ευφορίας στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρει σημερινή ανάλυση του CNBC, η οποία επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να είναι τραγική και χαοτική για την Ελλάδα, αλλά οι αγορές μάλλον δεν θα αποτυπώσουν κάποια ακραία αντίδραση.
"Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μια πολύ σαφής δυναμική για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να την βγάλει από την Ευρωζώνη", δήλωσε ο Michael Stobaek, επικεφαλής παγκόσμιων επενδύσεων της Credit Suisse, επικαλούμενος τις "διαβόητα αναποτελεσματικές" μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας.
"Ένα Grexit δεν θα είναι ένας 'μαύρος κύκνος'.
Θα είναι ένας 'γκρι κύκνος', υποθέτω.
Δεν νομίζω ότι οι αγορές θα ταραχθούν", πρόσθεσε δήλωσε ο Stobaek.
"Ακόμα και αν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξηθούν, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι μια καταστροφή".
"Για άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ο κίνδυνος θα είναι μικρός, καθώς έχουν πρόσβαση σε χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης"
Η Credit Suisse είναι θετική στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, επισημαίνοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τα χαμηλά επιτόκια και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Επίσης, εκτιμάται ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν μπορεί να επηρεαστούν ιδιαίτερα.
"Δεν νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα θα αλλάξει την απόδοση που παίρνουν σήμερα οι επενδυτές", δήλωσε ο Zak Summerscale, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Babson Capital Management.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν βλέπουν περισσότερες συνέπειες ενός Grexit στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα υπάρξει ένας... "λόξιγκας" και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Η αισιοδοξία τους πηγάζει από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σχετικά μικρή.
Με βάση τα στοιχεία του 2013, το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μόνο περίπου το 1,35% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια οργανισμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με μόνο περίπου 68 δισ. ευρώ, από τα περίπου 320 δισ. του συνόλου, είναι σε ιδιώτες επενδυτές.
Την ίδια ώρα, ο χρόνος είναι ελάχιστος για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters τα ταμειακά αποθέματα της χώρας διαρκούν έως τις 20 Απριλίου, προοπτική που ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, οι πιστωτές έχουν γίνει ολοένα και πιο ανυπόμονοι με την Ελλάδα, δεδομένου ότι αντιστέκεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα προς την έξοδο, καταλήγει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης