Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία

Business Insider: Κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία
Η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Tusk, ότι δεν προβλέπει συμφωνία πριν το Πάσχα
Κάθε μέρα που περνάει χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Ελλάδα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία, σύμφωνα με άρθρο του Business Insider.
Όπως σημειώνεται, η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης που εκφράζεται μέσω των δηλώσεων του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αλλά και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, ο οποίος την Τρίτη ανέφερε ότι δεν προβλέπει οποιαδήποτε συμφωνία πριν από το Πάσχα.
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους έχουν σταματήσει, ενώ κάθε ημέρα που περνά, η χώρα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Η λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ώστε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια προς τη χώρα, δεν ικανοποίησε, με ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι δεν είναι λεπτομερής και ότι υπάρχουν ακόμη πολλές «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα.
Πάντως, όπως σημειώνεται, το πότε θα επιτευχθεί η συμφωνία έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς μέσα στον Απρίλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις της και αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές ή αν μείνει χωρίς χρήματα, η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πότε η Ελλάδα θα μείνει από χρήματα, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή.
Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει χωρίς χρήματα πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι πιστεύουν οι πιστωτές της χώρας.
Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες ενός «Greccident», μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λόγω ατυχήματος.
Μια αποτυχία της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, που θα αποκάλυπτε ότι έχουν εξαντληθεί τα χρήματα, θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και όσο περισσότερο μετατίθενται μέσα στον Απρίλιο οι συζητήσεις, τόσο πιθανότερο γίνεται αυτό το σενάριο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης