Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τα capital controls στην Κύπρο - Ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα

Economist: Τα capital controls στην Κύπρο - Ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα
Η Kύπρος, η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωζώνης που επέβαλε capital controls στις τράπεζές της, μετά από πενταετή ύφεση, αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει...
Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα, με επίκεντρο τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls, υπάρχουν και θετικές ειδήσεις στην Ευρωζώνη, από άλλα κράτη μέλη της, αναφέρει σε ένα ακόμη δημοσίευμά του ο Εconomist, εστιάζοντας στην Κύπρο.
Η Kύπρος, η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωζώνης που επέβαλε capital controls στις τράπεζές της, μετά από πενταετή ύφεση, αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει.
Μόλις τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε πως η Κύπρος έχει σημειώσει ισχυρή πρόοδος, σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Η κυπριακή εμπειρία είναι αξιοπρόσεκτη, γιατί παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση.
Η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή capital controls, κλείνοντας ταυτόχρονα τις τράπεζές της, για 12 ημέρες.
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποσύρθηκαν οριστικά μετά από δύο χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο Economist, είναι πράγματι δύσκολη η αξιολόγηση της επίπτωσης του μέτρου των capital controls γιατί συνήθως εφαρμόζεται σε χώρες που βρίσκονται ήδη σε οικονομική δυσπραγία.
Για τον λόγο αυτό είναι δύσκολος ο διαχωρισμός της επίπτωσης του μέτρου των capital controls από τα γενικότερα προβλήματα μιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οικονομικών ερευνών, τα capital controls ιστορικά εφαρμόστηκαν πιο συχνά ως μέρος ενός ευρύτερου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την προστασία του trading, παρά ως βραχυπρόθεσμη απάντηση σε μια χρηματοπιστωτική κρίση.
Χωρίς καμία αμφιβολία οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Όμως οι εναλλακτικές θα ήταν ακόμη χειρότερες.
Μερικές φορές είναι καλύτερο να κλείνεις τις τράπεζες και να περιμένεις την κρίση να αποκλιμακωθεί.
Αυτό, πάνω κάτω, συνέβη στην Κύπρο.
Οι καταθέσεις που έκαναν φτερά άρχισαν κάποια στιγμή να επιστρέφουν...
Αλλά όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης.
Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης