Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Η Ισπανία επιστρέφει σε επίπεδα ανάπτυξης προ – κρίσης

Guardian: Η Ισπανία επιστρέφει σε επίπεδα ανάπτυξης προ – κρίσης
Η ανάκαμψη της οικονομίας ίσως αποδειχτεί σύμμαχος του Rajoy στις εκλογές
Ο χαμηλός πληθωρισμός και η πτώση της ανεργίας σημαίνουν ότι η Ισπανία αρχίζει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian. H ισπανική οικονομία καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2007, πριν η παγκόσμια οικονομική κρίση τη βυθίσει στην ύφεση.
Η ανάπτυξη ήταν 1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 0,9% το πρώτο επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ισπανικής ανάκαμψης και υπογραμμίζοντας τον διαχωρισμό της από προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.
Η ισπανική κεντροδεξιά κυβέρνηση περιμένει φέτος μεγέθυνση της οικονομίας κατά 3,3%, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει με 5 εκατομμύρια άτομα να είναι εκτός εργασίας (22,4%).
Αλλά ενώ ο αριθμός των ανέργων έχει αρχίσει να πέφτει, πολλές δουλειές είναι προσωρινές και οι αμοιβές πενιχρές.
Η κυβέρνηση προσδοκά η ανεργία να πέσει κάτω από 10% τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο υπουργός οικονομικών Louis De Guindos είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στα προ – κρίσης επίπεδα».
Η Ισπανία περιμένει και μία εκτόξευση του τουρισμού φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός ουσιαστικά δεν υπάρχει και είναι κάτω και από το 0,1% του Ιουνίου.
Οι αναλυτές λένε ότι ο ασθενής πληθωρισμός έδωσε ώθηση στην αγοραστική δύναμη των Ισπανών καταναλωτών.
«Ο χαμηλός πληθωρισμός βελτιώνει τις συνθήκες του εμπορίου και της αγοράς και συνήθως δίνει ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση» λέει ο Antonio Garcia Pascual, οικονομολόγος στη Barclays.
Η καλή οικονομική κατάσταση μπορεί να αποδειχτεί σύμμαχος του Marianno Rajoy, που είναι μπροστά σε μία δύσκολη μάχη το φθινόπωρο, όσον αφορά την επανεκλογή του.
Παρά την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Rajoy στις τοπικές εκλογές του Μαϊου για μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και ενίσχυσαν τα κόμματα που είναι κόντρα στη λιτότητα, όπως οι Podemos και  οι Ciudadanos (“Citizens”).  
Η Μαδρίτη αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της το 2012 για να σώσει τις τράπεζές της, αλλά βγήκε από το πρόγραμμα το 2014.
Οι ισπανικές τράπεζες είχαν χτυπηθεί σκληρά από τη φούσκα ακινήτων, που ακολούθησε την οικονομική κρίση, καθώς είχαν δώσει μεγάλα δάνεια στα χρόνια της έκρηξης μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Μία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη έπεσε λίγο τον Ιούλιο, εξαιτίας της αυξανόμενης απαισιοδοξίας για τη γενική οικονομική κατάσταση και την ανεργία στο μέλλον.
Και δεν προκαλεί έκπληξη που η εμπιστοσύνη βυθίστηκε στην Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές πάλευαν να αντιμετωπίζουν το χάος των κλειστών τραπεζών και της απειλής εξόδου από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης