Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ernst & Young: Μεταβάλλεται η εικόνα στη διεθνή σκηνή των IPOs - Mειώνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αυξάνονται στην Ασία

tags :
Ernst & Young: Μεταβάλλεται η εικόνα στη διεθνή σκηνή των IPOs - Mειώνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αυξάνονται στην Ασία
Η αυξημένη αβεβαιότητα οδηγεί την Ευρώπη σε υποχώρηση
Τρία είναι τα στοιχεία που ουσιαστικά δείχνουν τη μεταβολή της εικόνας στη διεθνή σκηνή των δημόσιων εγγραφών, καθώς το κέντρο βάρους μεταφέρεται στην Ασία και στις ιδιωτικές αγορές και καταγράφονται στην έκθεση της Ernst & Young.
Συνοπτικά είναι τα εξής:
α) Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ και την περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) υπολείπονται σε σχέση με το 2014.
β) Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών και τα αντληθέντα κεφάλαια στα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού (Νοτιοανατολικής Ασίας) αυξήθηκαν κατά περίπου 50%.
Γ) Η αύξηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης και οι πολυεπίπεδες στρατηγικές επηρεάζουν την αγορά των δημόσιων εγγραφών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young, "η αγορά των δημόσιων εγγραφών το 2015 παραμένει υποτονική, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών αυξήθηκε κατά 61% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 37%. Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2015, είχαν πραγματοποιηθεί 631 δημόσιες προσφορές, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 6% έναντι της ίδιας περιόδου του 2014, ωστόσο, τα συνολικά κεφάλαια που αντλήθηκαν (103,7 δις $) ήταν μειωμένα κατά 13%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: 2015 Q2.
Η υποτονική αυτή δραστηριότητα οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.
Οι νέες εγγραφές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος δεν ακολούθησαν το ρυθμό του πρώτου εξαμήνου του 2014, ενώ ο αριθμός αρχικών δημόσιων εγγραφών εταιρειών που είχαν χρηματοδοτηθεί από venture capitals και private equities διεθνώς έχει επίσης μειωθεί.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 123 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν κεφάλαια 32,7 δις $ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 38% και 48%, αντίστοιχα έναντι της ιδίας περιόδου το 2014.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές διεθνώς (Σ&Ε) έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, παρέχοντας μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των δημόσιων εγγραφών: Η συνολική αξία των Σ&Ε σε μηνιαία βάση εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οκτώ ετών τον Απρίλιο και τον Μάιο με 2.879 συμφωνίες, αξίας 399 δις $ τον Απρίλιο και 2.653 συμφωνίες προϋπολογισθείσας αξίας 400 δις $ τον Μάιο. Συγχρόνως, σε ορισμένους τομείς (όπως της τεχνολογίας) οι ιδιωτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων ξεπέρασαν τις δημόσιες εγγραφές. Μέχρι σήμερα το 2015, οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ έχουν αντλήσει μόνο 1.8 δις $ μέσω εννέα δημόσιων εγγραφών, ενώ συγκέντρωσαν 20 δις $ μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων.
Η Maria Pinelli, αντιπρόεδρος της ΕΥ για τις στρατηγικά αναπτυσσόμενες αγορές διεθνώς, σχολιάζει:
"Δεν θεωρούμε ότι η υποτονικότητα της αγοράς το 2015 αντανακλά μια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών, αλλά μάλλον μια παρατεταμένη ανάπαυλα, καθώς οι επιχειρηματίες προχωρούν σε μια αποτίμηση του εύρους των χρηματοδοτικών επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους.
Καθώς αντανακλούν τη γενικότερη υγεία του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος, οι δημόσιες εγγραφές δεν αποτελούν σήμερα παρά μια επιλογή ανάμεσα από ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών λύσεων. Καθώς ενισχύονται οι Σ&Ε, όλο και περισσότερες εταιρείες θα επιλέγουν να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοικτές, ακολουθώντας μια πολυεπίπεδη στρατηγική, αποτιμώντας ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, αποεπενδύσεις, καθώς και το πλούσιο φάσμα των επιλογών ιδιωτικής χρηματοδότησης, παράλληλα με τις πιο παραδοσιακές δυνατότητες δημόσιας εγγραφής, για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις για τους μετόχους τους.
Οι τοποθετήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της άντλησης κεφαλαίων μέσω οργανωμένων χρηματιστηριακών αγορών. Σήμερα υπάρχουν πλέον πολύ περισσότεροι παίκτες που θέλουν να αξιοποιήσουν την ανάπτυξη που προηγείται της δημόσιας εγγραφής, όπως venture capital, hedge funds, private equities και αμοιβαία κεφάλαια. Το ενδιαφέρον αυτό οδήγησε στη δημιουργία του όρου "ιδιωτική δημόσια εγγραφή" (private IPO) που περιγράφει εταιρείες υποψήφιες για δημόσια εγγραφή που αποκτούν κεφάλαια από τους προαναφερθέντες ιδιώτες επενδυτές (venture capital, private equity, etc)."
Η αυξημένη αβεβαιότητα οδηγεί την Ευρώπη σε υποχώρηση
Ενώ η περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) κατέλαβε την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τα κεφάλαια πού αντλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο, τα συνολικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο ήταν υποτονικά.
Με 34,7 δις $ που αντλήθηκαν μέσω συνολικά 165 δημόσιων εγγραφών, η περιοχή κατατάσσεται δεύτερη διεθνώς, ωστόσο οι επιδόσεις αυτές είναι μειωμένες κατά 29% ως προς τα έσοδα και 24% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, και ιδίως τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα αντληθέντα κεφάλαια είναι μειωμένα κατά 32% και 67% αντίστοιχα και ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών κατά 27% και 51%.
Ωστόσο, στα χρηματιστήρια της EMEIA πραγματοποιήθηκαν τέσσερις από τις δέκα σημαντικότερες δημόσιες προσφορές παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο (τρεις κατά το δεύτερο τρίμηνο), ενώ οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές.
Το 99% των αρχικών δημόσιων εγγραφών στις κύριες αγορές της ευρύτερης περιοχής της EMEIA ολοκληρώθηκαν εντός ή και πάνω από τις προσδοκίες και απέδωσαν κατά μέσο όρο 12,7% την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης.
Εκπροσώπηση πολλών κλάδων στις νέες εισαγωγές εταιριών, ενώ μειώνεται ο αριθμός των εταιριών που υποστηρίζονται από PEs & VCs
Μια σαφής ένδειξη της συνολικής υγείας της αγοράς, αποτελεί το εύρος των κλάδων που εκπροσωπούνται στις δημόσιες εγγραφές, καθώς κανένας κλάδος δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δημόσιων εγγραφών διεθνώς το 2015.
Οι τρεις πρώτοι κλάδοι, ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών ήταν η βιομηχανία (119 δημόσιες εγγραφές, το οποίο αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου παγκοσμίως), η υγεία (97 ή 15%) και η τεχνολογία (94 ή 15%).
Όσον αφορά στα κεφάλαια που συγκεντρώνουν, προηγείται και πάλι η βιομηχανία αντλώντας συνολικά 19,4 δις $, ή το 19% του συνόλου παγκοσμίως και ακολουθούν τα χρηματοοικονομικά και η ενέργεια, που άντλησαν 18,6 δις $ (18%) και 10,3 δις $ (10%) αντίστοιχα.
Αντιθέτως, οι δημόσιες εγγραφές εταιριών που είχαν χρηματοδοτηθεί από venture capitals και private equities παρουσίασαν κάμψη, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2014.
Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι εγγραφές εταιρειών στις οποίες συμμετείχαν ήδη private equity και venture capital, αντιπροσώπευαν το 19% του συνόλου των δημόσιων εγγραφών και το 32% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν σε σύγκριση με 33% και 53%, αντίστοιχα, πριν από ένα χρόνο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης