Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Απίθανο να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες - Πιθανή αύξηση των NPLs

tags :
Morgan Stanley: Απίθανο να επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες - Πιθανή αύξηση των NPLs
Μικρές οι πιθανότητες μιας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου
Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες μιας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley, η οποία δείχνει ότι πάνω από το 90% των καταθέσεων που έφυγαν από τις τράπεζες είναι απίθανο να επιστρέψουν.
Σύμφωνα με την 15σέλιδη σημερινή ανάλυση της Morgan Stanley, υπό τον τίτλο "Our survey shows… Limited scope for sharp recovery" (Η έρευνά μας δείχνει ... περιορισμένο πεδίο για απότομη ανάκαμψη) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley παρουσιάζει την έρευνα AlphaWise, υποδεικνύοντας τους κινδύνους για καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα.
Οι περιορισμένες προσδοκίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές, η πίεση γύρω από το εισόδημα και τα οικονομικά, και οι ανησυχίες για το χρέος είναι οι βασικές αιτίες για ένα δυσμενές (bear) σενάριο που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε.

Συνεχίζεται η πίεση στα ελληνικά νοικοκυριά και η οικονομική ύφεση

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους 3 μήνες, σε μεγαλύτερο ρυθμό από ό, τι έδειξαν οι προηγούμενες έρευνες, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για περαιτέρω επιδείνωση στο άμεσο μέλλον.
Περίπου τα δύο τρίτα των κοικοκυριών εξακολουθούν να έχουν λίγα χρήματα στο τέλος του μήνα μετά την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ το 10% εξ αυτών βασίζεται στο δανεισμό για να πληρώσει τους λογαριασμούς του.
Επιπλέον, οι μακροοικονομικές ελπίδες φαίνονται χαμηλές.
Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η κυβερνητική πολιτική επί των εισοδημάτων είναι οι βασικές ανησυχίες.
Τα παραπάνω αποτελέσματα τροφοδοτούν την ανησυχία της Morgan Stanley ότι η επιστροφή των καταθέσεων μπορεί να είναι περιορισμένη.
Αυτό το σενάριο έχει μεγαλύτερες του 90% πιθανότητες.
Η έρευνά της, μάλιστα, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Το 62% των ερωτηθέντων αισθάνονται "άβολα" καταθέτοντας νέα κεφάλαια στις τράπεζες, ενώ ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σταθερά κατά τις τελευταίες έρευνες.



Ένα βασικό θετικό στοιχείο είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αλλά το 80% εξ αυτών που απέσυραν τα χρήματά τους δεν τα έχουν επιστρέψει, και το 93% των ερωτηθέντων δεν σκοπεύουν να το κάνουν κιόλας.




Η απομόχλευση συνεχίζεται, οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού αυξάνονται

Η έρευνα της Morgan Stanley υποδεικνύει περιορισμένη ζήτηση για νέα δάνεια, με μόλις το 15% να αναμένει να υποβάλει αίτηση για ένα νέο δάνειο, κάτω από το 20% που ήταν το ποσοστό τον Ιανουάριο του 2015.
Μεγαλύτερη ανησυχία είναι το αρνητικό συναίσθημα γύρω από το χρέος, δείχνοντας μια πιθανή επιτάχυνση των σχηματισμών προβληματικών δανείων.



Το ένα τρίτο των καταναλωτών αισθάνονται ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε δανειακές δεσμεύσεις τους επόμενους 3 μήνες - με ένα επιπλέον ένα τρίτο να αισθάντεται "άβολα" με το επίπεδο του χρέους που έχει.





Καλά νέα για τα επιτόκια

Υπάρχουν προσδοκίες ότι το κόστος κατάθεσης θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά εκείνο της χρηματοδότησης μάλλον δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Παρά την ουσιαστική και συνεχή μείωση του κόστους των καταθέσεων τώρα σε πιο ομαλοποιημένα επίπεδα, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα επιτόκια των δανείων θα παραμείνουν σταθερά ή θα αυξηθούν, υποννοώντας ότι τα τραπεζικά spreads μπορεί να παραμείνουν υψηλά στο άμεσο μέλλον.

Σύσταση

Η Morgan Stanley συστήνει Equal-weight τις ελληνικές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων δοκιμάζουν νέα χαμηλά, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

H ταυτότητα της έρευνας



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης