Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Θα προκαλέσουν τελικά τα αρνητικά επιτόκια ένα συστημικό γεγονός;

Phoenix Capital: Θα προκαλέσουν τελικά τα αρνητικά επιτόκια ένα συστημικό γεγονός;
Η ίδια η Ε.Ε. βρίσκεται υπό πτώχευση - Τέσσερις γύροι αρνητικών επιτοκίων και 1 τρισ. ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να το διορθώσουν αυτό
«Παραληρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες;», αναρωτιέται στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Όπως επισημαίνει στο κείμενό της, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Benoit Coeuré, υπερασπίστηκε τις πολιτικές της ΕΚΤ από την κριτική ότι τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τους αποταμιευτές.
Το πρώτο κομμάτι αποκαλύπτει, σαφέστατα, πόσο χαμένη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της.
Ο Coeuré γράφει:
«Είναι η ΕΚΤ πεισματάρα επειδή μένουμε πιστοί στη νομισματική πολιτική μας παρά την έντονη κριτική;
Όχι. Υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο έργο που μας έχει ανατεθεί.
Οι Συνθήκες της Ε.Ε. έδωσαν στην ΕΚΤ μία εντολή για ένα στενό εύρος σταθερότητας των τιμών.
Το 2003, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πρέπει να είναι κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Αν αυτή είναι η υποτιθέμενη εντολή της ΕΚΤ, μπορεί να θέλουν να επανεξετάσουν τις τρέχουσες πολιτικές τους.
Όπως έχει σημειώσει και πάλι η Phoenix Capital, οι 4 γύροι αρνητικών επιτοκίων, αλλά και περισσότερα από 600 δισ. ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχουν καν καταφέρει ακόμη να ανεβάσουν τον πληθωρισμό στο... 0.



Τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησαν το 2013, μετά την τραπεζική κρίση της Ε.Ε. το 2012.
Κοιτάζοντας το παραπάνω διάγραμμα, πού μπορείτε να δείτε οποιαδήποτε σημαντική άνοδο του πληθωρισμού από τις πολιτικές της Ε.Ε.;
Η μεγαλύτερη ενιαία κίνηση συνέβη από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2015, όταν ο πληθωρισμός αυξήθηκε από -0,6% έως το 0,3% ή μια κίνηση του 0,9%.
Αυτό συνέβη όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρώτο της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ιστορία.



Οπότε, η εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1 τρισ. ευρώ, που για χρόνια θεωρείτο η «πυρηνική» επιλογή για την Ε.Ε., παρήγαγε μια αύξηση 0,9% του πληθωρισμού, που διήρκεσε συνολικά 5 μήνες.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που έχει καταφέρει να επιτύχει η Ε.Ε., παρά την εφαρμογή ορισμένων από τις πιο ακραίες νομισματικές πολιτικές στην ιστορία.
Μια αύξηση του πληθωρισμού λιγότερο από 1%, που διήρκεσε λιγότερο από ήμισυ του έτους.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ εφάρμοσε τέσσερις γύρους NIRP, που πράγματι έβλαψαν τους αποταμιευτές σε μεγάλο βαθμό.
Με απλά λόγια, ενώ η ΕΚΤ επιδιώκει το νομισματικό άπιαστο όνειρό της, βασιζόμενη σε υποθετικά σενάρια (τα οικονομικά μοντέλα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα αυξηθεί με τα αρνητικά επιτόκια), αγνοεί τις οικονομικές πραγματικότητες.
Ποιές είναι αυτές;
Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι πληθωριστικά.
Αντίθετα, είναι πολύ αποπληθωριστικά.
Όπως ο ίδιος ο κ. Coere σημειώνει στο κομμάτι του «οι άνθρωποι δεν είναι μόνο αποταμιευτές».
Το πρόβλημα με αυτή τη δήλωση είναι ότι ενώ δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι κάτι περισσότερο από οικονομικές μονάδες, αποτυγχάνει να δει πώς πραγματικά οι άνθρωποι αντιδρούν ψυχολογικά σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΚΤ.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι τόσο ένας φόρος επί των μελλοντικών εσόδων από τόκους, όσο και ένας φόρος επί του υπάρχοντος κεφαλαίου.
Είναι μια τρομακτική προοπτική για τον οποιονδήποτε, καθώς δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό ότι θα χάσουν χρήματα.
Η βασική ανθρώπινη ψυχολογία αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο να χάσουν αυτά που έχουν ήδη παρά το να μην αποκτήσουν κάτι που δεν έχουν.
Τα αρνητικά επιτόκια εγγυώνται το πρώτο σκέλος.
Η πιθανότητα κάποιος να βλέπει τα αρνητικά επιτόκια και να πιστεύει ότι είναι η λύση στη συσσώρευση επικίνδυνων περιουσιακών-επενδυτικών στοιχείων (όπου η πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερων απωλειών κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη) είναι μικρότερη από 1%.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι περισσότερες μετοχές της Ε.Ε. έπιασαν κορυφή το 2014, κοντά στην εποχή που η ΕΚΤ πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητικά επιτόκια.



Οι μετοχές στην Ε.Ε. δεν είναι ασφαλές στοίχημα μετά τα αρνητικά επιτόκια.
Και γιατί οποιοσδήποτε αποταμιευτής να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ε.Ε., όταν τα περισσότερα έχουν αρνητικές αποδόσεις;
Εάν οι καταθέσεις σας ήδη χρεώνονται με βάση τα αρνητικά επιτόκια, το να αγοράσετε ένα κρατικό ομόλογο της Ε.Ε. που επίσης σας χρεώνει τόκους δεν καταφέρνετε τίποτα, παρά μόνο αυξάνετε τη μεταβλητότητά σας.
Ποιος θα ήθελε αυτό;
Στο τέλος της ημέρας η ΕΚΤ, όπως και όλες οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με ένα πράγμα: τη φούσκα των ομολόγων.
Και με την Ε.Ε. να διαχειρίζεται ένα λόγο χρέους/ΑΕΠ άνω του 90% στο σύνολό της, η ίδια η Ε.Ε. βρίσκεται υπό πτώχευση.
Τέσσερις γύροι αρνητικών επιτοκίων και 1 τρισ. ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να το διορθώσουν αυτό.



Τελικά αυτό θα προκαλέσει μια άλλη κρίση όπως εκείνη του.
Κανείς δεν μπορεί να πει πότε, αλλά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν κατάφερε να τονώσει σημαντικά τον πληθωρισμό και ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν δει το χρέος τους να αυξάνεται ως αναλογία του ΑΕΠ από το 2012, αυτή η ώρα δεν είναι πολύ μακριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης