Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε ένα «μοιραίο» λάθος την περασμένη εβδομάδα

Goldman Sachs: Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε ένα «μοιραίο» λάθος την περασμένη εβδομάδα
Η αντισυμβατική χαλάρωση είναι πάνω απ' όλα ένα παιχνίδι προσδοκιών, όπου είναι αναγκαίο να σοκάρεις ξανά και ξανά τις αγορές
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) έκανε μια «τραγικά λανθασμένη εκτίμηση» όταν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας επέλεξε να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της, σημειώνει στην τελευταία της έκθεση η Goldman Sachs.
Υπενθυμίζεται ότι η BoJ διατήρησε τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,1%, προκαλώντας έκπληξη στους αναλυτές, που περίμεναν περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη για το οικονομικό έτος 2016-2017.
«Η BoJ φάνηκε ότι είχε πρόθεση να διδάξει στις αγορές να είναι "υπομονετικές", υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για μια ακόμη φορά, χωρίς να προβεί σε κάποια περαιτέρω ενέργεια.
Πρόκειται για ένα μοιραία λάθος υπολογισμό κατά την άποψή μας» τονίζουν σε έκθεσή τους την Τρίτη 3 Μαΐου οι αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής τον Robin Brooks.
«Η αντισυμβατική χαλάρωση είναι πάνω απ' όλα ένα παιχνίδι προσδοκιών, όπου είναι αναγκαίο να σοκάρεις ξανά και ξανά τις αγορές, έως ότου δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τη δέσμευση μιας κεντρικής τράπεζας όσον αφορά το στόχο της για τον πληθωρισμό.
Το να κηρύσσει κανείς την «υπομονή» είναι το ακριβώς αντίθετο, λέγοντας στις αγορές ότι περιμένουν πάρα πολλά», προσθέτουν.
Την περασμένη εβδομάδα, η BoJ μείωσε τις προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) για το έτος 2016-2017 στο 1,2%, έχοντας προβλέψει ανάπτυξη 1,5% τον Ιανουάριο.
Επίσης, περιέκοψε τις προβλέψεις για το δομικό πληθωρισμό στο 0,5%, από 0,8% προηγουμένως.
Η Goldman λέει ότι η BoJ θα έπρεπε να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση του πληθωρισμού κατά την τελευταία συνεδρίασή της.
«Έχοντας μειώσει τα επιτόκιά της κάτω από το 0 τον Ιανουάριο, η BoJ θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην επέκταση του ισολογισμού της τον Απρίλιο», πρότεινε ο Brooks.
Το ιαπωνικό γιεν ανέβηκε απότομα την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της BoJ, και από εκείνη τη στιγμή έχει συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Την Τρίτη το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από τα 106 γιεν, το χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης