Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η Fed του Σεντ Λούις έχει την καλύτερη εξήγηση γιατί τα αρνητικά επιτόκια δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Business Insider: Η Fed του Σεντ Λούις έχει την καλύτερη εξήγηση γιατί τα αρνητικά επιτόκια δεν θα έχουν αποτέλεσμα
Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένας φόρος επί των τραπεζών, ο οποίος με τη σειρά του μετατρέπεται σε φόρο για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες
Τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα πείραμα που απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Αυτή είναι η σαφής τοποθέτηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου και διευθυντή έρευνας στη Fed του Σεντ Λούις, Christopher J. Waller.
Ο ίδιος λέει ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι ένας φόρος επί των τραπεζών, ο οποίος με τη σειρά του μετατρέπεται σε φόρο για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
Αυτό, σημειώνει, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτική τόνωσης της οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και άλλοι έχουν «εφαρμόσει τα αρνητικά επιτόκια στα τραπεζικά αποθεματικά ως εργαλείο πολιτικής για την τόνωση της ζήτησης για τα αγαθά και τις υπηρεσίες», με την ελπίδα ότι «τα αρνητικά επιτόκια θα αναγκάσουν τις τράπεζες να δανείσουν τα αποθεματικά τους χρεώνοντας χαμηλότερα επιτόκια», λέει ο Waller.
Σημειώνει επίσης ότι το νόημα του περάσματος σε αρνητικό έδαφος από τους κεντρικούς τραπεζίτες ήταν μια ελπίδα ότι «ο περισσότερος δανεισμός θα τονώσει τις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερη παραγωγή και ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό».
Όμως, λέει ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι απλά ένας φόρος επί των αποθεματικών των τραπεζών και επειδή ο φόρος αυτός «πρέπει να αναληφθεί από κάποιον» η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν είναι "ιδιαίτερα τονωτική" για τις καταναλωτικές δαπάνες».
«Όμως, κανένας φόρος δεν είναι ποτέ τονωτικός», προσθέτει.

FRED Negative Rates Bank Stock Decline

Ο Waller επισημαίνει την εμπειρία από άλλες χώρες όπου οι τραπεζικές μετοχές «δέχτηκαν ένα πλήγμα», λέγοντας ότι «τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν πλέον αυξηθεί στη Γερμανία και την Ελβετία».
Αυτό συμβαίνει γιατί «οι τράπεζες ήταν πολύ απρόθυμες να χρεώνουν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, υπό το φόβο της μιας σπασμωδικής κίνησης από τους πελάτες τους».

FRED Mortgage Rates

Η απαξίωση του Waller για τα αρνητικά επιτόκια είναι προφανής και καταλήγει μετά λέγοντας:
Στο τέλος της ημέρας, τα αρνητικά επιτόκια είναι φόροι μεταμφιεσμένοι με προβιά προβάτου.
Λίγοι οικονομολόγοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ποτέ ότι η αύξηση των φόρων στα νοικοκυριά θα τονώσουν τις δαπάνες.
Επομένως, γιατί πιστεύουν ότι τα αρνητικά επιτόκια θα το κάνουν;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης