Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στο θέμα του χρέους - Μερική αισιοδοξία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

ING: Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στο θέμα του χρέους - Μερική αισιοδοξία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Με μόλις ένα μήνα να απομένει μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι σχεδόν κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμής χρεοκοπίας της Ελλάδας
Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ING σχετικά με τις εξελίξεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ενδεχομένως να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως σημειώνεται, οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό… έπος ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Οι πιστωτές της Ελλάδας προτίμησαν σαφώς να χωρίσουν το πρόβλημα στα δύο, διαχωρίζοντας την εφαρμογή την πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης και τη σχετική εκταμίευση της δόσης από τη διαμόρφωση της επόμενης μορφής ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνει η ING.
«Όπως αναμενόταν, η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του δεύτερου πακέτου μέτρων, ίσου με 1% του ΑΕΠ, υπήρξε καθοριστική για να πειστούν οι πιστωτές να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η ING και προσθέτει ότι «με όλες τις πρότερες δράσεις να έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το χθεσινό Eurogroup έδωσε το πράσινο φως επί της αρχής για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης».
Εκεί που υπήρχαν λιγότερες προσδοκίες, σημειώνεται, ήταν στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους.
Κι εδώ, όμως, αναφέρει η ING, υπήρξε μερική πρόοδος, με στόχο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ένα πρώτο μέρος βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, αν μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω δράσης προκειμένου να καλυφθεί ο δείκτης ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
Μακροπρόθεσμα, αν τα προηγούμενα μέτρα αποδειχθούν επαρκή για να φέρουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο δρόμο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας έκτακτος μηχανισμός που θα είναι υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης από το Eurogroup ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και οι χθεσινές εξελίξεις επιτρέπουν μερική αισιοδοξία.
Εν κατακλείδι, σημειώνει η ING, το χθεσινό Eurogroup υπήρξε εποικοδομητικό και παρείχε μια καλή ένεση βραχυπρόθεσμης ανακούφισης.
Με μόλις ένα μήνα να απομένει μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της ή μη στην Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι έχουν σχεδόν καταφέρει να απενεργοποιήσουν τον κίνδυνο μιας βραχυπρόθεσμής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης